Mineralne surovine v letu 2022


Spoštovane bralke, spoštovani bralci.

Živimo v turbulentnih časih. Vojne in energetska ter surovinska odvisnost so postali naš vsakdan.

Kazalci rudarskega sektorja kažejo, da se je ob nadaljevanju težav, ki jih je prinesla pandemija koronavirusne bolezni, vojna v daljni soseščini, v Sloveniji zmanjšalo število lokacij z mineralnimi surovinami za gradbeništvo, lokacije z ostalimi mineralnimi surovinami pa so se povečini ohranile. V letu 2022 smo že drugo leto zapored zaznali večanje proizvodnje mineralnih surovin, ki pa je glede na leto pred tem bistveno manjše kot glede na leto 2020. Navedeno se ujema z ugotovitvami statističnega urada, da je gradbeništvo med panogami, ki so se v krizi najmanj skrčile, kar je vzpodbudna popotnica za naprej in zagotovilo za rast proizvodnje mineralnih surovin.

V letu 2022 je bila sprejeta novela Zakona o rudarstvu (Uradni list RS, št. 14/14 – uradno prečiščeno besedilo, 61/17 – GZ in 54/22), ki je pričela veljati od 05.05.2022 dalje in omogoča lažje izvajanje upravnih postopkov in pridobivanje rudarskih pravic, prav tako pa bo v podporo izvedbi nekaterih državnih infrastrukturnih projektov.

Z vladnim zakonom so določili, da področje rudarstva ne pokriva več Ministrstvo za infrastrukturo ampak Ministrstvo za naravne vire in prostor. Poleg tega je prišlo tudi do fizične selitve sektorja za rudarstvo z Langusove ulice na Dunajsko cesto.

Bilten v vaših rokah, dragi bralci, je odraz naših skupnih prizadevanj in odsev aktualnega dogajanja na področju mineralnih surovin v naši deželi.

Ljubljana, september 2023

dr. Leopold Vrankar
vodja Sektorja za rudarstvo
Ministrstvo za naravne vire in prostor


Bilten (PDF, 30MB)
Karta pridobivalnih prostorov mineralnih surovin s koncesijo v letu 2022 (PDF, 5MB)