Knjižnica in arhiv 

 

Urnik knjižnice


Knjižnica je za obiskovalce odprta vsak dan
od ponedeljka do petka od 8. do 11. ure.

Vodja knjižnice

Irena Trebušak
irena.trebusak@geo-zs.si
01 2809-733

Knjižnični katalog


Informacije o gradivu so dostopne preko
spletnega kataloga COBISS+

V tednu med 19. in 23. februarjem 2024 je knjižnica zaprta.

Knjižnica Geološkega zavoda Slovenije je specialna knjižnica s področja geologije. Namenjena je zaposlenim na Geološkem zavodu Slovenije in zunanjim obiskovalcem.

Njeni začetki segajo v leto 1947, ko so zunanji sodelavci takratnega Geološkega zavoda za Slovenijo vložili v arhiv svoja prva poročila in karte o geoloških raziskavah pri gradnji hidroelektrarn na Savi in Dravi, ter nekaj krajših poročil o nahajališčih gline, krede, apnenca in kremena v Sloveniji. Konec leta 1948 je Geološki zavod za Slovenijo prevzel arhiv in knjižnico bivšega Rudarskega glavarstva v Celju, kolikor se ju je ohranilo.

Med več kot 17.000 knjigami je na policah naše knjižnice mogoče najti domačo in tujo literaturo z vseh področij geologije, kot tudi s področij, ki služijo kot podpora geološkim raziskavam. Izbrane knjige so dostopne v prostem pristopu, ostale pa so urejene po tekoči signaturni številki in shranjene v skladišču. Redno prejemamo okoli 150 naslovov domačih in tujih revij, večinoma s področja geologije in sorodnih ved. Večino njih dobimo od sorodnih inštitucij s celega sveta preko mednarodne izmenjave publikacij. Izbrane revije so obiskovalcem dostopne v prostem pristopu, ostale pa so shranjene v skladišču. Knjižnica hrani tudi številne tematske geološke karte v različnih merilih.

Od leta 1993 aktivno sodelujemo v katalogizacijskem sistemu COBISS, v okviru katerega vodimo tudi bibliografije naših raziskovalcev. Preko sistema COBISS+ je mogoče dostopati do podatkov o novejših knjigah, starejše pa so v abecednem katalogu v knjižnici.

Preko članstva v konzorcijih ScienceDirect in SpringerLink, ki ju koordinira Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani, svojim uporabnikom omogočamo dostop do polnih besedil člankov založnikov Elsevier in Springer Nature.

Knjižnica omogoča tudi vpogled v gradivo strokovnega arhiva. Danes obsega arhiv Geološkega zavoda Slovenije več kot 40.000 strokovnih poročil, raziskovalnih nalog in druge dokumentacije o geoloških raziskavah ozemlja Slovenije.


Pravilnik o splošnih pogojih poslovanja Knjižnice Geološkega zavoda Slovenije

Dokument o izgradnji in razvoju knjižnične zbirke ter zagotavljanju dostopa do elektronskih informacijskih virov

image

image