Mineralne surovine v letu 2021


Spoštovane bralke, spoštovani bralci.

Živimo v turbulentnih časih. Podnebne spremembe z grozečimi posledicami za naravo in družbo, vojne in energetska ter surovinska odvisnost so postali naš vsakdan.

Kot klic v sili sta prehod na “zeleno energijo” in “brezogljično” družbo. Vzbuja se skrb, kako zastavljeno uresničevati ob zagotavljanju potrebne energije ter mineralnih surovin.

Evropa se je na stiske v okolju odzvala z ustanovitvijo Geološke službe za Evropo, v kateri ima GeoZS vidno mesto in prevzema aktivno vlogo pri snovanju »Centra odličnosti za trajnostno ravnanje z mineralnimi surovinami« s poudarkom na kritičnih in strateških surovinah, poenotenju vrednotenja podatkov ter prostemu pretoku geo-informacij.

Tudi slovenska montanistična stroka se zaveda resnosti zatečenega stanja. Ministrstvo ob podpori Inšpekcije in Rudarske javne službe ter matične fakultete in stanovskih društev utirajo trnovo pot panogi. Rudarski javni službi je izkazano priznanje za njeno dolgoletne delo in dosežke, v skladu z ZRud-1D so ji dodeljene dodatne naloge in kompetence.

Le združena in kompetentna stroka je lahko kos pretečim izzivom in v prid konstruktivnemu reševanju zatečene situacije, potrebuje le primerno mesto in slišan glas v družbi.

In Bilten v vaših rokah, dragi bralci, je odraz naših skupnih prizadevanj in odsev aktualnega dogajanja na področju mineralnih surovin v naši deželi.

Oprimo se na lastne vire in znanje, vlagajmo v raziskave in ravnajmo z našimi surovinami smotrno.

Želim vam prijetno branje biltena.

Ljubljana, september 2022

dr. Duška Rokavec
vodja Rudarske javne službe


Bilten (PDF, 50MB)
Karta pridobivalnih prostorov mineralnih surovin s koncesijo v letu 2021 (PDF, 5MB)