Mineralne surovine v letu 2020


Spoštovane bralke, spoštovani bralci.

Na naslovnici letošnjega biltena je fotografija kipa Rudarja Prometeja iz Ostrega vrha nad Trbovljami, ki je svojevrsten poklon več kot dvestoletnemu rudarjenju v Zasavju. V grški mitologiji je Prometej bogovom ukradel ogenj iz Olimpa ter ga prinesel ljudem. Podobno je premog iz Zasavja vrsto let predstavljal »ogenj« in energent za razvoj industrije v regiji in širše.

Rudar Prometej iz Trbovelj pa ni samo nostalgičen pomnik uporabe fosilnih goriv, ampak na simbolni in praktični ravni povezuje preteklost s sedanjostjo in prihodnostjo. Za njegovo izdelavo je namreč uporabljeno železo neposredno iz rudniških rovov, kar predstavlja usmerjenost na recikliranje in ponovno uporabo virov kot dela krožnega gospodarstva, za osvetljevanje kipa od znotraj in za svetlobni snop iz njegove naglavne svetilke pa skrbi lastna sončna elektrarna, ki predstavlja usmerjenost v obnovljive vire energije in energetsko samooskrbo. Navedeno sta tudi dve od tem preglednih člankov letošnjega biltena. Ta sicer po osnovni strukturi ostaja enak kot v preteklih letih in obsega tri dele: prvi del vsebuje kazalce rudarskega sektorja in podatke rudarske javne službe, drugi del vsebuje poročila o opravljenem delu v letu 2020, tretji del pa pregledne članke.

Kazalci rudarskega sektorja kažejo, da se je kljub nadaljevanju težav, ki jih je prinesla pandemija koronavirusne bolezni, povečalo število lokacij z mineralnimi surovinami za gradbeništvo glede na preteklo leto, lokacije z ostalimi mineralnimi surovinami pa so se ohranile. Kljub temu že drugo leto zapored zaznavamo upad proizvodnje mineralnih surovin, ki pa je glede na preteklo leto bistveno manjši kot glede na leto 2018. Navedeno se ujema z ugotovitvami statističnega urada, da je gradbeništvo med panogami, ki so se v krizi najmanj skrčile, kar je vzpodbudna popotnica za naprej in zagotovilo za rast proizvodnje mineralnih surovin.

Z namenom lažjega prehoda skozi krizno obdobje je bil v julija 2021 sprejeti Zakon o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije COVID-19 (Uradni list RS, št. 112/21) vključen 11. člen, ki omogoča 18-mesečno podaljšanje veljavnosti rudarskih pravic za izkoriščanje, za katere koncesijska razmerja potečejo v letu 2021 ali v letu 2022, brez izpolnjevanja pogojev iz 50. člena Zakona o rudarstvu (Uradni list RS, št. 14/14 – uradno prečiščeno besedilo in 61/17 – GZ). Precej aktivnosti je Ministrstvo za infrastrukturo v sodelovanju s strokovno javnostjo vložilo tudi v pripravo novele Zakona o rudarstvu, za katero upamo, da bo čim prej sprejeta, saj prinaša številne spremembe in dopolnitve, ki bodo omogočile lažje izvajanje upravnih postopkov in pridobivanje pravic, prav tako pa bodo v podporo izvedbi nekaterih državnih infrastrukturnih projektov.

Želim vam prijetno branje biltena.

Ljubljana, september 2021

mag. Roman Čerenak
Ministrstvo za infrastrukturo


Bilten (PDF, 30MB)
Karta pridobivalnih prostorov mineralnih surovin s koncesijo v letu 2020 (PDF, 5MB)