• Header2021

Aktualno

  • 1


Portal eGeologija omogoča odprt dostop do obsežnega nabora geoloških podatkov v skladu s sprejetimi standardi za prostorske podatke (INSPIRE). Uporabniki imajo dostop do neinterpretiranih in interpretiranih geoloških podatkov prek enotne vstopne točke na svetovnem medmrežju. Podatke lahko prenesejo v svoje okolje za nadaljnjo uporabo.

Portal eGeologija zagotavlja vpogled v poenotene metapodatkovne opise, vpogled prek spletnega pregledovalnika in pridobitev prostorskih podatkov na podlagi spletne kartografske storitve, spletne objektne storitve in ZIP- ali PDF-datotek. Vstopite v eGeologijo >>> TUKAJ.





image

Dejavnosti

  • 1

 

30. 10. 2020

Vstop GeoZS v ERMA

S podpisom Deklaracije se je Geološki zavod Slovenije 28. 10. 2020 pridružil evropskemu zavezništvu za mineralne surovine European Raw Materials Alliance (ERMA).

Evropsko zavezništvo za mineralne surovine (ERMA) je vzpostavila Evropska komisija v podporo izvajanju Akcijskega načrta za Kritične mineralne surovine. Vodenje in upravljanje ERMA je zaupano skupnosti inovacij in znanja EIT Raw Materials. Temeljno poslanstvo ERMA je prispevati k ciljem Akcijskega načrta za kritične mineralne surovine, ki so: razvoj stabilnih in prilagodljivih verig vrednosti za evropske industrijske ekosisteme; zmanjšanje odvisnosti Evrope od uvoza kritičnih mineralnih surovin z vzpostavitvijo krožnega gospodarjenja s temi surovinami; optimizacija uporabe evropskih virov mineralnih surovin in diverzifikacija virov mineralnih surovin, ki jih Evropa uvozi iz tretjih držav. Vizija ERMA je zagotoviti dostop do kritičnih in strateških mineralnih surovin ter znanja o predelavi teh surovin za evropske industrijske ekosisteme.

Geološki zavod Slovenije ima kompleksno in strokovno znanje o mineralnih surovinah, njihovih virih, procesih in metodah pridobivanja, na nacionalni, pa tudi na regionalni (Zahodni Balkan) in EU ravni. S tem znanjem in izkušnjami bo GeoZS lahko aktivno prispeval k strateškim ciljem ERMA in EU glede odpornosti, krožnosti in zelenega dogovora, s prepoznavanjem ovir in predvsem priložnosti za krepitev zmogljivosti na vseh stopnjah verige vrednosti mineralnih surovin, od rudarjenja do predelave odpadkov.




ISKANJE