• Header2021

Aktualno

  • 1


Portal eGeologija omogoča odprt dostop do obsežnega nabora geoloških podatkov v skladu s sprejetimi standardi za prostorske podatke (INSPIRE). Uporabniki imajo dostop do neinterpretiranih in interpretiranih geoloških podatkov prek enotne vstopne točke na svetovnem medmrežju. Podatke lahko prenesejo v svoje okolje za nadaljnjo uporabo.

Portal eGeologija zagotavlja vpogled v poenotene metapodatkovne opise, vpogled prek spletnega pregledovalnika in pridobitev prostorskih podatkov na podlagi spletne kartografske storitve, spletne objektne storitve in ZIP- ali PDF-datotek. Vstopite v eGeologijo >>> TUKAJ.





image

Dejavnosti

  • 1

 

22. 11. 2019

5. slovenski INSPIRE dan

V torek, 19. novembra 2019, je v Kristalni palači v Ljubljani potekal dogodek z naslovom 5. slovenski INSPIRE dan. Na njem je Špela Kumelj predstavila projekt Mintell4EU – Evropski informacijski center za mineralne surovine (Mineral intelligence for Europe), v katerem je GeoZS eden od partnerjev. V svoji predstavitvi je poudarila pomen Direktive INSPIRE pri shranjevanju in zajemanju podatkov o mineralnih surovinah za Evropo s poudarkom na načinu zbiranja podatkov elektronskega letopisa in popisa mineralnih surovin (eMYB in M4EU) preko procesa nabiranja podatkov.

SLO INSPIRE dan je vsakoletni dogodek, ki ga organizirata Ministrstvo za okolje in prostor ter Geodetska uprava Republike Slovenije. Namen SLO INSPIRE dneva je predstaviti širši strokovni javnosti s področij, neposredno ali posredno vključenih v implementacijo ter uporabo direktive INSPIRE, aktualno stanje in novosti tako v Sloveniji, kot tudi širše.

Poudarek letošnjega INSPIRE dneva bo na večji uporabnosti in dostopnosti prostorskih podatkov preko spletnih storitev pregledovanja in prenosa podatkov. Poleg situacije v Sloveniji bodo prikazani tudi nekateri primeri dobrih praks drugih evropskih držav pri vzpostavljanju nacionalnih infrastruktur za prostorske informacije ter širše. Predstavljene bodo svetovne smernice Združenih narodov glede upravljanja s prostorskimi informacijami ter njihov vpliv in pomen na vzpostavljanje skupne infrastrukture za prostorske informacije v okviru direktive INSPIRE.




ISKANJE