• Header2021

Aktualno

  • 1


Portal eGeologija omogoča odprt dostop do obsežnega nabora geoloških podatkov v skladu s sprejetimi standardi za prostorske podatke (INSPIRE). Uporabniki imajo dostop do neinterpretiranih in interpretiranih geoloških podatkov prek enotne vstopne točke na svetovnem medmrežju. Podatke lahko prenesejo v svoje okolje za nadaljnjo uporabo.

Portal eGeologija zagotavlja vpogled v poenotene metapodatkovne opise, vpogled prek spletnega pregledovalnika in pridobitev prostorskih podatkov na podlagi spletne kartografske storitve, spletne objektne storitve in ZIP- ali PDF-datotek. Vstopite v eGeologijo >>> TUKAJ.





image

Dejavnosti

  • 1

 

4. 11. 2019


Dan inovacij ADRIA 2019


V Portorožu je 23. oktobra potekala mednarodna konferenca ''Dan inovacij ADRIA 2019: Inovacije na področju primarnih in sekundarnih surovin v Jugovzhodni Evropi'', ki jo je organiziral Regionalni center Adria (RC Adria). Ustanovitelji RC Adria so Geološki zavod Slovenije, Zavod za gradbeništvo Slovenije in Rudarsko geološka naftna fakulteta iz Zagreba.

Namen mednarodne konference je bil, da se skozi predavanja različnih strokovnjakov iz Evropske komisije, skupnosti EIT RawMaterials, gospodarstva in znanstvenoraziskovalnih institucij predstavijo vse razpoložljive možnosti, ki jih EIT RawMaterials in RC Adria ponujata poslovnim subjektom za izboljšanje njihovega inovacijskega položaja na področju primarnih in sekundarnih surovin.

Vsako leto KIC EIT RawMaterials objavlja projektne razpise na različne teme, ki so povezane z mineralnimi surovinami. Med ključnimi projekti so raziskave za oceno potenciala mineralnih surovin, rudarjenje v nevarnih okoljih, boljša izraba surovin v industrijskih procesih, nadomestitev kritičnih mineralnih surovin in krožno gospodarstvo. Financira tudi magistrske in doktorske študije, povezovalne mreže raziskovalne opreme, tečaje za vse-življenjsko učenje in promocijske delavnice. Določen delež sredstev vsako leto nameni tudi financiranju inkubatorskih storitev in zagonskih podjetij, kar je lahko dobra priložnost tudi za slovenska podjetja, ki delujejo na področju razvoja novih tehnoloških rešitev in tudi za industrijo, ki v svoji proizvodnji uporablja mineralne surovine. Ta podjetja lahko uporabijo mrežo EIT RawMaterials, da najdejo primernega partnerja za rešitev na primer tehnoloških problemov v njihovem proizvodnem procesu. Imajo pa tudi možnost, da pridobijo sredstva prek inovacijskih projektov, v katerih je lahko povezanih več partnerjev. Inovacijski projekti so namenjeni izboljšanju storitev in izdelkov ter na eni strani povečujejo konkurenčnost evropskega gospodarstva, na drugi strani pa pospešujejo trajnostni razvoj in podjetništvo, usmerjeno v krožno gospodarstvo.

Konference v Portorožu se je udeležilo več kot 80 udeležencev iz 11 evropskih držav. Dogodek je bil enkratna priložnost za vse deležnike, ki želijo izboljšati svoj razvojni potencial na področju primarnih in sekundarnih surovin. Predstavniki RC Adria so ves čas na voljo za posredovanje informacij o možnostih, ki se ponujajo slovenskim organizacijam, na področju povečanja samooskrbe evropskega gospodarstva z mineralnimi surovinami ter projekte, ki z inovativnimi tehnološkimi rešitvami zagotavljajo zapiranje tako imenovane snovne zanke mineralnih surovini.

Predavanja gostujočih govorcev so na voljo na http://adriaid.zag.si/, vse dodatne informacije pa preko Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..


Udeleženci dogodka Dan inovacij ADRIA 2019.

Uvodni govor dr. Miloša Bavca, direktorja Geološkega zavoda Slovenije.

Program dogodka Dan inovacij ADRIA 2019.

Registracijska točka dogodka.


ISKANJE