• Header2021

Aktualno

  • 1


Portal eGeologija omogoča odprt dostop do obsežnega nabora geoloških podatkov v skladu s sprejetimi standardi za prostorske podatke (INSPIRE). Uporabniki imajo dostop do neinterpretiranih in interpretiranih geoloških podatkov prek enotne vstopne točke na svetovnem medmrežju. Podatke lahko prenesejo v svoje okolje za nadaljnjo uporabo.

Portal eGeologija zagotavlja vpogled v poenotene metapodatkovne opise, vpogled prek spletnega pregledovalnika in pridobitev prostorskih podatkov na podlagi spletne kartografske storitve, spletne objektne storitve in ZIP- ali PDF-datotek. Vstopite v eGeologijo >>> TUKAJ.





image

Dejavnosti

  • 1

 

18. 10. 2019


Novosti v Javnem pregledovalniku vrtin Republike Slovenije


Geološki zavod Slovenije (GeoZS) je v sodelovanju s Centrom za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija (CUDHg) dodal na portal Pregledovalnik vrtin podatke o več kot 400 vrtinah. Večina je bila izvrtanih za potrebe raziskav živosrebrovih orudenj v širši okolici Idrije in Podljubelja, nekaj pa za raziskave bakrovega orudenja v okolici Cerknega.

Zahvaljujemo se CUDHg za sodelovanje pri tem nacionalno pomembnem projektu javne objave podatkov o podpovršju. Pričakujemo, da bomo z nadaljnim urejanjem arhivske dokumentacije v Idriji pridobili in objavili še dodatne podatke, ki jih bomo v portal vključili naknadno.

Lokacije vrtin, predvsem starejših, so zaradi različnih topografskih podlag lahko nenatančno določene. Če za katero od prikazanih vrtin poznate natančnejšo lokacijo, nam prosim to sporočite na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Opozarjamo, da je potrebno stratigrafske opise starejših vrtin, zlasti starejših od leta 1970, kritično ovrednotiti. Marsikaterega danes znanega stratigrafskega člena takrat še niso poznali, zaradi česar so lahko predstavljeni litostratigrafski popisi zavajajoči. V takem primeru vam predlagamo, da se pred uporabo podatkov obrnete na strokovnjake in pregledate objave.

Še naprej si prizadevamo za objavo novih podatkov zato vas prosimo, da nas, če razpolagate s podatki o vrtinah in bi želeli, da se te informacije objavijo na portalu Pregledovalnik vrtin, o tem obvestite na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..




ISKANJE