• Header2021

Aktualno

  • 1


Portal eGeologija omogoča odprt dostop do obsežnega nabora geoloških podatkov v skladu s sprejetimi standardi za prostorske podatke (INSPIRE). Uporabniki imajo dostop do neinterpretiranih in interpretiranih geoloških podatkov prek enotne vstopne točke na svetovnem medmrežju. Podatke lahko prenesejo v svoje okolje za nadaljnjo uporabo.

Portal eGeologija zagotavlja vpogled v poenotene metapodatkovne opise, vpogled prek spletnega pregledovalnika in pridobitev prostorskih podatkov na podlagi spletne kartografske storitve, spletne objektne storitve in ZIP- ali PDF-datotek. Vstopite v eGeologijo >>> TUKAJ.





image

Dejavnosti

  • 1

 

14. 1. 2019

Prikaz nasprotnih dejstev


Izjave župana občine Moravče Milana Balažica glede meritev in vzorčenja na območju nekdanjega odkopa Drtija, ki jih je izvajal Geološki zavod Slovenije, so neresnične in nedopustne.

V zadnjih dneh lahko v medijih zasledimo izjave, ki jih je župan občine Moravče Milan Balažic podal na novinarski konferenci 10.1. 2019 in jih potem še večkrat ponovil v različnih medijskih nastopih, da je bilo vzorčenje Geološkega zavoda Slovenije (v nadaljevanju GeoZS) za izvedbo analize možnih vplivov sanacijskega materiala na območju odkopa Drtija, nestrokovno in da ni bilo neodvisno, saj naj bi na mesta, kjer je GeoZS jemal vzorce, vplivala družba Termit d.d. Glede na to, da GeoZS ni imel možnosti prek medijev neposredno zavreči zavajajoče trditve župana Milana Balažica, moramo njegove navedbe odločno zanikati s prikazom nasprotnih dejstev.

Študijo Analiza možnih vplivov sanacijskega materiala na območju nekdanjega odkopa Drtija v lasti družbe Termit d.d. na podzemne in površinske vode je naročila Občina Moravče na začetku leta 2017. Študijo je GeoZS zaključil maja 2017. Namen preiskave je bil ugotoviti sedanje kemično stanje sanacijskega materiala in oceniti vpliv na podzemne in površinske vode, ki bi kot transportni medij lahko prenašale morebitno onesnaževanje iz sanacijskega območja Drtija na širše okolje. Obseg študije je določila občina Moravče. Celotno poročilo študije je prosto dostopno na spletni strani občine Moravče.

Vzorčenje smo izvedli marca 2017 ob prisotnosti predstavnika družbe Termit d.d in predstavnikov Ljudske iniciative Moravče. Na podlagi informacij, ki jih je podal predstavnik civilne iniciative dr. Jurij Kočar, smo vzorčenje prilagodili in območje raziskav razširili na osrednji in vzhodni del sanacijskega območja Drtija. Trditve župana Milana Balažica, da je Termit d.d. narekoval mesta vzorčenja, so torej popolnoma zavajajoče. Pri vsakem vzorčenju je bil prisoten tudi predstavnik civilne iniciative. Vse informacije, ki so nam jih posredovali predstavniki Ljudske iniciative Moravče so bile upoštevane pri izboru vzorčnih mest.

GeoZS je pri vzorčenju sanacijskih materialov upošteval smernice za vzorčenje odpadkov ter smernice SIST ISO 10381-1:2006, SIST ISO 10381-2:2006 in SIST ISO 10381-5:2006 za vzorčenje tal. Vzorce sanacijskih materialov smo z bagrskimi izkopi pridobili do globine 3 m in z vrtanjem do globine 14 m. Izvedeni so bili štirje bagrski izkopi (3 na zahodnem delu, 1 na vzhodnem delu sanacijskega območja Drtija) ter vrtina na osrednjem delu sanacijskega območja Drtija. Zaradi prašenja delcev v zraku pri vgrajevanju materiala je bil v bližnji okolici vzorčen zgornji sloj tal do globine 10 cm z namenom ugotavljanja vpliva izvajanja dejavnosti na okoliška tla. Trditve župana Milana Balažica, da smo jemali vzorce zgolj 10 cm v globino so torej popolnoma neresnične.

Pri odvzemu vzorcev vode smo upoštevali smernice standarda SIST ISO 5667-6:2007 in ISO 5667+10:1992. Pred vzorčenjem vode smo izvedli tudi meritve terenskih parametrov, v skladu s standardom SIST EN ISO 5667.

Pri izvedbi celotne študije smo sodelovali z naslednjimi podizvajalci: Zavod za gradbeništvo Slovenije, ROVS d.o.o. in z akreditiranim laboratorijem ALS Czech Republic s.r.o.

GeoZS je javni raziskovalni zavod z vrhunskimi in mednarodno priznanimi strokovnjaki na področju geokemije in hidrogeologije. Trditve župana Milana Balažica, da so bile meritve izvedene nestrokovno, so hud napad na GeoZS, geološko stroko in predvsem na vse naše raziskovalce. Na GeoZS odločno nasprotujemo tovrstni populistični degradaciji stroke.

dr. Miloš Bavec
direktor GeoZS

ISKANJE