• Header2021

Aktualno

  • 1


Portal eGeologija omogoča odprt dostop do obsežnega nabora geoloških podatkov v skladu s sprejetimi standardi za prostorske podatke (INSPIRE). Uporabniki imajo dostop do neinterpretiranih in interpretiranih geoloških podatkov prek enotne vstopne točke na svetovnem medmrežju. Podatke lahko prenesejo v svoje okolje za nadaljnjo uporabo.

Portal eGeologija zagotavlja vpogled v poenotene metapodatkovne opise, vpogled prek spletnega pregledovalnika in pridobitev prostorskih podatkov na podlagi spletne kartografske storitve, spletne objektne storitve in ZIP- ali PDF-datotek. Vstopite v eGeologijo >>> TUKAJ.





image

Dejavnosti

  • 1

17. 10. 2018

Smernice in priporočila projekta RoofOfRock se prenašajo v prakso

Visokokakovostne plošče repenskega apnenca iz kamnoloma v Povirju so začeli uporabljati za obnovo streh objektov kulturne dediščine. Na ta način so že obnovili streho cerkve v Dolenji vasi, trenutno pa poteka obnova strehe župnijske cerkve v Podnanosu, ki je največja "skrlata" streha v Sloveniji. V prihodnje se na podoben način načrtuje obnova še najmanj dveh zavarovanih objektov.

Uporaba takšnih apnenčevih plošč na širšem območju Krasa je bila priporočena v skupnih smernicah projekta RoofOfRock, ki ga je Geološki zavod Slovenije s projektnimi partnerji izvajal vzdolž Jadranske obale med Trstom in Dubrovnikom pred nekaj leti. Gre za plošče apnenca tipa repen, ki se v kamnolomu natančno strojno odrežejo vzporedno z naravnimi razpokami, nato pa ročno obdelajo do primerne oblike za uporabo na strehi. Kamnino iz istih lokacij so predvsem na južnem delu Krasa uporabljali že v daljni preteklosti, le da so bile plošče pridobljene povsem ročno.

Prenos projektnih smernic v prakso pomeni velik doprinos k varovanju in ohranjanju kulturne dediščine, saj so imeli do sedaj lastniki objektov in izvajalci del velike probleme pri pridobivanju primernih plošč za obnovo streh.


ISKANJE