• Header2021

Aktualno

  • 1


Portal eGeologija omogoča odprt dostop do obsežnega nabora geoloških podatkov v skladu s sprejetimi standardi za prostorske podatke (INSPIRE). Uporabniki imajo dostop do neinterpretiranih in interpretiranih geoloških podatkov prek enotne vstopne točke na svetovnem medmrežju. Podatke lahko prenesejo v svoje okolje za nadaljnjo uporabo.

Portal eGeologija zagotavlja vpogled v poenotene metapodatkovne opise, vpogled prek spletnega pregledovalnika in pridobitev prostorskih podatkov na podlagi spletne kartografske storitve, spletne objektne storitve in ZIP- ali PDF-datotek. Vstopite v eGeologijo >>> TUKAJ.





image

Dejavnosti

  • 1

 

15. 10. 2018

Udeležba na sejmu VODA AQUA 2018 2. – 4.10.2018

Med torkom 2. in četrtkom 4. oktobra 2018 je GeoZS na sejmu VODAQUA na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani predstavljal svojo karotažno ekipo in opremo, s katero opravlja geofizikalne meritve in video preglede vodnjakov in vrtin do globine 1000 m. Te se uporabljajo predvsem na področjih hidrogeologije, inženirske geologije in geotermije. Meritve različnih geofizikalnih parametrov med drugim omogočajo določanje odklona in usmerjenosti vrtine, ugotavljanje litoloških sprememb, diskontinuitet in kavern, določanje mest in količine dotokov vode, pregledovanje stanja cevi in filtrov (poškodbe, mašenje, bakterijska aktivnost) ter odvzeme intaktnih vzorcev fluidov na točno določeni globini… Razstavljen je bil karotažni kombi s kamero, vrtel se je video o kolažu pregledov s kamero, razlago dogajanja pod površino tal in izvajanja meritev pa so strokovnjaki pojasnjevati tudi s pomočjo učnega modela vodonosnika.

Na sejmu se je predstavilo 28 podjetij, ki se ukvarjajo pretežno s površinskimi napravami za distribucijo vode (ventili, elektronika…) ali čiščenjem vode. Bili smo edini za preiskave pod zemljo, kar je bila zelo dobrodošla popestritev sejma. Obiskovalci našega razstavnega prostora so bili predvsem predstavniki komunalnih podjetij, tudi iz bližnje Hrvaške. Nekaj se jih ukvarja s proizvodnjo pijač, bili pa so tudi predstavniki vaških vodovodnih odborov, študentje in seveda vsi, ki jih voda zanima.

Z odzivom na dogodek smo zadovoljni, zato lahko rečemo le: "Se vidimo prihodnjič."


ISKANJE