• Header2021

Aktualno

  • 1


Portal eGeologija omogoča odprt dostop do obsežnega nabora geoloških podatkov v skladu s sprejetimi standardi za prostorske podatke (INSPIRE). Uporabniki imajo dostop do neinterpretiranih in interpretiranih geoloških podatkov prek enotne vstopne točke na svetovnem medmrežju. Podatke lahko prenesejo v svoje okolje za nadaljnjo uporabo.

Portal eGeologija zagotavlja vpogled v poenotene metapodatkovne opise, vpogled prek spletnega pregledovalnika in pridobitev prostorskih podatkov na podlagi spletne kartografske storitve, spletne objektne storitve in ZIP- ali PDF-datotek. Vstopite v eGeologijo >>> TUKAJ.





image

Dejavnosti

  • 1

 

17. 05. 2018

Konceptualni hidrogeološki model Iškega vršaja

V četrtek, 17. maja 2018, je GeoZS, skupaj z JP Vodovod-Kanalizacija in Univerzo v Ljubljani, gostil okroglo mizo z naslovom »Konceptualni hidrogeološki model Iškega vršaja«. Na okrogli mizi je tekla razprava o kompleksni zgradbi Iškega vršaja in o tem, kako dinamiko podzemne vode zajeti v numerični model podzemne vode.

Iški vršaj je območje, kjer se prepletajo različne rabe prostora in interesi številnih deležnikov, kar ima pogosto negativen vpliv na vode. Zaradi tega je bil Iški vršaj izbran za testno območje v mednarodnih projektih CAMARO-D in AMIIGA.

Na okrogli mizi sta bila najprej na kratko predstavljena oba projekta. V nadaljevanju je dr. Mitja Janža (GeoZS) predstavil modeliranje širjenja oblaka onesnaženja atrazina in desetilatrazina ter modeliranje spremenjenih hidrogeoloških razmer pred in po letu 2010. Melhior Pregl (IRGO) je prikazal dopolnitev geološke zgradbe Ljubljanskega barja s podatki iz novih opazovalnih vrtin, dr. Goran Vižintin (UL - NTF) pa je razložil, kako so bili uporabljeni rezultati črpalnih poskusov pri izdelavi numeričniega modela vodonosnika. Dr. Mihael Brenčič (UL-NTF) je predstavil hidrogeološki konceptualni model iškega vršaja. Uvodnim predstavitvam je sledila strokovna razprava.


ISKANJE