REFLECT

Naslov Redefiniranje lastnosti geotermalnih tekočin v ekstremnih pogojih
Povezava na spletno stran projekta REFLECT
Program Obzorje 2020
Trajanje projekta 06/2023 na 09/2023
Vloga GeoZS v projektu Tretja oseba, aktivna preko Slovenskega geološkega društva
Kontakt na GeoZS Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Vsebina:

Cilj projekta REFLECT je preprečiti težave povezane s kemijo geotermalnih tekočin še preden nastanejo.

Učinkovitost rabe geotermalne energije je odvisna od lastnosti in obnašanja tekočin, ki prenašajo toploto med geosfero in sestavnimi deli sistemov rabe toplote (izmenjevalci in elektrarne). Fizikalne in kemijske lastnosti tekočin so pogosto slabo opredeljene, saj so in situ raziskave v skrajnih terenskih pogojih zelo zahtevne. Zato so v sedanjih geokemijskih modelih velike negotovosti, ki jih želimo zmanjšati z zbiranjem novih, kakovostnih podatkov. Pripravili bomo evropski atlas geotermalnih tekočin v različnih naravnih sistemih in izboljšali modele napovedi kemijskih reakcij s priporočili za preprečevanje obratovalnih težav. Te lahko zajemajo tako pojave prostih plinov kot procese korozije in obarjanja mineralov, ki so lahko tudi radioaktivni.

Na podlagi znanih tehnoloških problemov in preizkušenih rešitev ter izboljšanega poznavanja kemizma bomo redefinirali lastnosti geotermalnih tekočin in njihovih ravnotežnih konstant za velik razpon slanosti in temperatur, kot sta pogosti v geotermalnih sistemih. Z izboljšanjem geokemijskih modelov in napovedi geokemijskih reakcij ter hkrati predlogom tehnologij rabe za preprečitev neželenih procesov, bomo odpravili ogromno vrzeli v znanju. Tako bomo zmanjšali stroške vzdrževanja in omogočili bolj učinkovito in zanesljivejše izkoriščanje geotermalne energije ter daljšo življenjsko dobo geotermalnih elektrarn in sistemov direktne rabe. S tem bomo pomagali tudi k uresničevanju ciljev evropskega načrta za strateške energetske tehnologije (EU-SET).

Izboljšane zbirke podatkov in orodij za geokemično modeliranje bodo lahko uporabljali znanstveniki in inženirji, v pomoč pa bodo tudi operaterjem sistemov rabe in vse ostalim zaineresiranim.

Ob zaključku projekta so poglavitni rezultati dostopni na priloženih povezavah:

Zbrani so tudi podatki termalnih voda iz Slovenije.


Projekt se financira iz programa Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020 v okviru sporazuma o nepovratnih sredstvih št. 850626.