CROWDTHERMAL

Naslov Razvojne sheme za geotermalno energijo, ki temeljijo na skupnosti
Povezava na spletno stran projekta CROWDTHERMAL
Program Obzorje 2020
Trajanje projekta 01/09/2019 – 31/12/2022
Vloga GeoZS v projektu Tretja oseba, aktivna preko Slovenskega geološkega društva
Kontakt na GeoZS Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

VSEBINA:

Projekt CROWDTHERMAL je namenjen krepitvi družbe pri njenemu sodelovanju v razvoju geotermalnih projektov z uporabo alternativnih virov financiranja.

CROWDTHERMAL je projekt, financiran s strani EU programa za raziskave in razvoj Obzorje 2020. Namenjen je krepitvi neposrednega sodelovanja evropske javnosti v razvoju geotermalnih projektov z uporabo alternativnih virov financiranja, kot so crowdsourcing in orodij za družbeno angažiranost. Eden izmed pomembnih ciljev CROWDGEOTHERMAL je podpora EU strategijam za znižanje odvisnosti od fosilnih goriv, ustvarjanje stabilnega trga z energijo ter znižanje okoljskega vpliva energetske oskrbe.

Projekt CROWDTHERMAL bo izvajalo 10 partnerjev iz 7 evropskih držav pod vodstvom Evropske zveze geologov (EFG) kot nadgradnjo obstoječih izkušenj pri razvoju geotermalnih projektov, alternativnega financiranja, rabe družbenih omrežij, inovacij, izobraževanja in mednarodnega mreženja strokovnjakov s področja rabe geotermalne energije. GeoZS prek SGD sodeluje v projektu kot tretja oseba.

Za dosego ciljev se bomo ukvarjali:

  • Z doseganjem družbene sprejemljivosti oziroma legitimnosti različnih geotermalnih tehnologij in projektov;
  • s pregledom uspešnih primerov ter prepoznavanjem nacionalnih in EU omejitev za alternativno financiranje;
  • z oblikovanjem novih nacionalnih in trans-nacionalnih finančnih modelov za crowdsourcing;
  • s priporočili za napredne sheme za zniževanje tveganj, ki bodo komplementarne s shemami alternativnega financiranja in bodo hkrati zaščitile interes zasebnih investitorjev;
  • s preverjanjem ugotovitev na treh primerih Islandije, Madžarske in Španije;
  • s podporo razvoju družbenih omrežij za promocijo in alternativno financiranje geotermalnih projektov skupaj s tradicionalnimi deležniki in strukturami.

Novice o poteku projekta CROWDTHERMAL (PDF)




Beta-različica storitev projekta CROWDTHERMAL za krepitev sodelovanja javnosti pri razvoju geotermalnih projektov

Horizon 2020 projekt CROWDTHERMAL je v juliju 2022 objavil nove storitve in orodja za skupnost državljanov, razvijalce geotermalnih projektov in lokalne oblasti. Z njimi želimo olajšati vključevanja državljanov v razvoj projektov rabe geotermalne energije.

Cilj projekta je spodbujati družbo pri neposrednem sodelovanju v geotermalnih projektih s pomočjo alternativnih finančnih shem in drugih orodij za vključevanja družbe. Zato smo objavili beta-verzijo storitev alternativnega financiranja, vključevanja družbe in zmanjševanja tveganj pri geotermalnih projektih, ki vključujejo okoljske študije, upoštevanje ekonomskih vidikov, zmanjševanje finančnega tveganja in vključevanje dejavnika družbenega sprejemanja.

S tem nudimo pomoč geotermalnemu sektorju in prispevamo k pospešenemu razvoju trga v Evropi ter podpiramo podnebne in energetske cilje Evropske unije do leta 2030 kot tudi nov načrt REpowerEU, katerega cilj je večja strateška neodvisnost evropske oskrbe z energijo. Geotermalna energija kot neizčrpen vir Zemljine toplote je namreč na voljo 24 ur dnevno in jo je mogoče izkoriščati z različnimi tehnologijami.

Beta verzija vseh storitev je prosto dostopna na spletni strani CROWDTHERMAL storitev.

Projektni partnerji želijo, da CROWDTHERMAL predstavlja enotno vstopno točko za povpraševanje o povečanju moči v geotermalnih projektih preko financiranja skupnosti. Zelo veseli bomo vaših komentarjev in predlogov za izboljšave orodja, ki jih lahko podate preko kratke ankete.

Na voljo so naslednje nove storitve:

Storitev Ciljne skupine Kaj nudi?
Drevo odločanja Razvijalci projektov in lokalne oblasti Delokrog z vprašanji o družbenih, okoljskih in finančnih faktorjih ter okoljskih tveganjih, ki vam olajšajo izbrati ustrezno strategijo za vaš projekt.
Interaktivni vodnik za integrirano financiranje geotermalne energije Investitorji in razvijalci projektov Izvedba samoevalvacije za razvoj projekta v odvisnosti od vašega družbenega okolja in z upoštevanjem finančnega okvirja ter okvirja upravljanja s tveganji.
Orodja za oceno in blažitev tveganj Razvijalci projektov Ti parametri vam pomagajo izvesti celotno ekonomsko simulacijo geotermalnega projekta, z ali brez skupnostnega financiranja.
Izvedbeni okvir za razvoj geotermalne energije v skupnosti Investitorji in razvijalci projektov Per temeljnih vidikov za razvoj geotermalnega projekta, pri katerem sodeluje skupnost državljanov.
Podatkovni katalog za samostojno učenje Investitorji in strokovnjaki Podrobne informacije o osnovah CROWDTHERMAL projekta: skupnostno financiranje, družbeni vidiki, upravljanje s tveganji in splošno o geotermalni energiji.
Pogosta vprašanja Investitorji Odgovori na tipična vprašanja z vseh področij razvoja projekta.
Meta-podatkovna baza geotermalnih projektov Investitorji in razvijalci projektov, lokalne oblasti Seznam geotermalnih projektov v Evropi, ki so lahko primerni ali iščejo alternativne sheme financiranja.

Kontaktne osebe:

Isabel Fernández Fuentes – Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Koordinatorka projekta, European Federation of Geologists (EFG)

Anita Stein – Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Odgovorna za komuniciranje, European Federation of Geologists (EFG)

Nina Rman – Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Predstavnica slovenskega pridruženega partnerja (SGD, GeoZS)


CROWDTHERMAL PRIPOROČILA:

Recommendations to local authorities and project developers

Recommendations to national authorities and to the EU