GeoConnect3d

Naslov Čezmejno večtematsko ogrodje različnih meril za združevanje geoloških modelov in podatkov za ocenjevanje virov in podporo politikam
Povezava na spletno stran projekta GeoConnect3d
Program GeoERA
Trajanje projekta 07/2018 – 10/2021
Vloga GeoZS v projektu Projektni partner
Kontakt na GeoZS Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

VSEBINA:

V projektu GeoConnect3d razvijamo način priprave geoloških informacij za izdelavo strateškega načrta rabe in upravljanja podzemnih virov. Raziskujemo dve pilotni območji – v regiji Roer-to-Rhine (5 držav) in v Panonskem bazenu (8 držav) –, ki se razlikujeta v geološki sestavi in stopnji poznavanja sistemov upravljanja podpovršja.

V Sloveniji GeoZS izboljšuje 3D geološki model SV Slovenije, ki predstavlja najbolj perspektivno območje za prihodnji razvoj rabe globoke geotermalne energije. V delo uvajamo koncept strukturnega okvira, v katerem z geofizikalno interpretacijo 31 globokih seizmičnih profilov identificiramo strukturne elemente, ki niso nujno časovno in genetsko povezani, so pa ključnega pomena za razumevanje geneze in današnjega delovanja prostora. Zato usklajujemo obstoječe geološke modele različnih meril in stopenj natančnosti ter na novo razvijamo področje seizmične stratigrafije, s katerim bomo osvetlili tektonski in paleogeografski razvoj SV Slovenije. Še zlasti skrbno usklajujemo podatke na obmejnem območju s Hrvaško in Madžarsko.

V prihodnjem letu bomo raziskali, kako se ugotovljene prelomne cone odražajo na geoloških pojavih – geomanifestacijah. Torej, zakaj in kje se pojavijo izviri termalnih in mineralnih voda, emisije plinov, orudenja, nafta in zemeljski plin itd.

Projekt je pomemben za promocijo geoloških znanosti. Poleg uporabe socialnih orodij vas vabimo predvsem k branju tedenskih blogov. Ti na zabaven način opisujejo geološke pojave v različnih evropskih državah (in prinašajo dobre ideje za počitniška potovanja), hkrati pa v rubriki Spoznaj znanstvenike na oseben način predstavljajo sodelujoče pri projektu.