Razvoj raziskovalne infrastrukture za mednarodno konkurenčnost slovenskega RRI prostora - RI-SI EPOS


GeoZS je skupaj s člani konzorcija EPOS-SI pridobil projekt za razvoj raziskovalne infrastrukture RI-SI EPOS. V okviru tega projekta bo GeoZS vzpostavil in nadgradil nacionalno geološko vozlišče raziskovalne infrastrukture EPOS-SI, pet terenskih eksperimentalnih geoloških laboratorijev v vzhodni Sloveniji za proučevanje dinamike plazenja, opazovalno mrežo za avtomatsko spremljanje nitrata v podzemni vodi, laboratorij v nezasičeni coni – lizimeter, meritve akustične hitrosti v vrtini ter meritve gladine in temperature podzemne vode.

Z vzpostavitvijo in nadgradnjo terenskih eksperimentalnih geoloških laboratorijev v vzhodni Sloveniji bomo postali del infrastrukture EPOS, s tem pa bomo sledili načelom dostopnosti prostorskih informacij in storitev na enem mestu. To pomeni združevanje prostorskih podatkov iz različnih terenskih meritev, lokalnih opazovanj ter preteklih raziskav in projektov ter možnost souporabe teh podatkov večjemu številu uporabnikov in aplikacij. Vse to zagotavlja večjo učinkovitost, medsebojno usklajenost ter kakovosten in lažji dostop do podatkov in interpretacij s sredstvi informacijske komunikacijske tehnologije.

GeoZS je podpisal tudi pogodbo (EPOS Thematic Core Service (TCS) Geological Information and Modelling Consortium Agreement) za izgradnjo in delovanje tematskega sklopa »Geološke informacije in modeliranje« evropske raziskovalne infrastrukture EPOS.