CEEGS

Naslov Sistem geološkega skladiščenja CO2 s pridobivanjem elektrotermalne energije
Povezava na spletno stran projekta https://ceegsproject.eu/
Program Obzorje Evropa
Trajanje projekta 1. 11. 2022 – 31. 10. 2025
Vloga GeoZS v projektu Tretja oseba, aktivna preko Slovenskega geološkega društva
Kontakt na GeoZS Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

VSEBINA PROJEKTA:

Postopno opuščanje fosilnih goriv in doseganje cilja »ničelnih neto emisij« sta glavni prednostni nalogi v Evropski uniji (EU). Dolgoročna podnebna strategija EU in evropski zeleni dogovor poudarjata ključno vlogo obnovljivih virov energije (OVE) za cilje razogljičenja EU. Pri tem OVE, kot sta veter in sonce, zahtevata uvedbo obsežnih sistemov za shranjevanje energije za povečanje zanesljivosti oskrbe. Poleg tega so »IEA World Energy Outlook 2020« in nedavna poročila Medvladnega panela za podnebne spremembe (ang. IPCC) poudarili, da Pariškega podnebnega sporazuma in ciljev EU ni mogoče doseči brez znatnega zajemanja CO2 v sektorjih, ki jih je težko razogljičiti, kot so proizvodnja cementa, železa, jekla ali gnojil. Glede na trenutno energetsko krizo je nujno povečati rabo različnih OVE s povečano uporabo stalnih virov, kot je geotermalna energija.

V okviru ambicioznega energetskega prehoda je pomembno oblikovati medsektorsko tehnologijo, ki je tako tehnološka kot ekonomsko izvedljiva. To je cilj projekta CEEGS, ki ga financira EU v sklopu raziskav in inovacij Obzorje Evropa. V okviru projekta bo razvit sistem za shranjevanje obnovljive energije, ki bo temeljil na trans-kritičnem ciklu CO2, geološkem skladiščenju CO2 in pridobivanju geotermalne toplote. S tem bo izboljšana zmogljivost in ekonomska učinkovitost tehnologij za zajemanje, uporabo in shranjevanje ogljika (ang. CCUS) in tehnologij za shranjevanje obnovljive energije pri majhnem vplivu na okolje.

Projekt CEEGS je 3-letni projekt, ki temelji na razvoju medsektorske tehnologije za energetski prehod. Glavni cilj projekta je zagotoviti znanstveni dokaz o tehnično-ekonomski izvedljivosti tehnologije in zvišati trenutno nizko raven tehnološke razvitosti (TRL) z 2 na 4 z obravnavanjem vrzeli med površinskim trans-kritičnim ciklom in podzemnim skladiščenjem CO2. S prenosom teoretičnih konceptov v laboratorijsko preverjeno tehnologijo bo omogočena medsektorska tehnološka rešitev za energetski prehod.

Projekt bo potekal v treh fazah, kjer:

  1. prva faza vključuje opredelitev zastavljenih cilje s teoretičnimi principi, modeli, simulacijami in procesi, v katerih napredne numerične simulacije vključujejo procese v rezervoarju, zasnovo vrtine in zasnovo površinske naprave,
  2. druga faza vključuje preverjanje sistemov z eksperimenti, ki obravnavajo integracijo in učinkovitost CEEGS v energetskih sistemih, s pomočjo razvitih digitalno funkcionalnimi laboratorijskimi modeli ter validacijo posameznih komponent z rezultati pilotnih projektov CO2, in
  3. tretja faza, kjer se opredeli družbene, ekonomske in trajnostne ocene, pri katerih družbena ocena, ocena življenjskega cikla (ang. Life Cycle Assessment – LCA) in analiza tveganja na okolje (ang. Tool for Environmental Analysis – TEA) ocenjujejo vplive in uvedbo koncepta skladiščenja s pomočjo obnovljivih virov energije, industrije, ki jo je »težko« razogljičiti, daljinske sisteme ogrevanja in hlajenja ali preko bilance omrežja.

Raziskovalni konzorcij sestavlja 10 partnerjev iz 5 EU držav, z multidisciplinarnimi veščinami na področju energetskih sistemov, shranjevanja energije, geologije, geotermalnih sistemov in geološkega skladiščenja CO2. Projekt koordinira Univerza v Sevilji. Vključenih je tudi 11 pridruženih partnerjev, ki pokrivajo področje diseminacije rezultatov. GeoZS sodeluje kot pridruženi partner, nominiran s strani Slovenskega geološkega društva.


Obvestila za javnost:

CEEGS Obvestilo za javnost PR1 – Januar 2023 (SLO)


Sledite za več informacij:


Kontakti:

Ricardo Chacartegui Ramirez
Koordinator
University of Seville
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Anita Stein
Vodja komunikacije
European Federation of Geologists
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.



CEEGS projekt je financiran s strani EU programa raziskav in inovacij Obzorje Evropa s pogodbo št. 101084376.