15. 11. 2023

Delavnica o komuniciranju v znanosti


V okviru dogodkov projekta SKUPP – Sodelovanje za krepitev uspešnosti projektnih pisarn, ki ga sofinancirata Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije v okviru Načrta za okrevanje in odpornost ter Evropska unija – NextGenerationEU, smo 13. novembra na GeoZS organizirali izjemno koristno delavnico Komuniciranje v znanosti.

Delavnico je izvedel dr. Sašo Dolenc, slovenski znanstveni pisatelj in filozof, ki se lahko pohvali z več kot dvajsetletnimi izkušnjami na področju komuniciranja znanosti. Je avtor trinajstih knjig in več kot 400 znanstvenih esejev o prepletu znanosti, filozofije in zgodovine idej. Je prejemnik številnih nagrad za svoj dragocen prispevek k popularizaciji znanosti.

Svoje znanje je prenesel na udeležence delavnice, ki so prek primerov spoznali, kako preoblikovati navidezno suhoparne vsebine v privlačne zgodbe o znanosti. Dr. Dolenc nas je poučil tudi o tem, kako izboljšati komunikacijo prek različnih medijev, kot so intervjuji, izjave za javnost, mnenjski sestavki in sporočila za javnost.

Udeleženci so pridobili nove veščine in znanje, ki bodo omogočila izboljšano komuniciranje rezultatov znanstvenih projektov financiranih iz centraliziranih programov EU, s poudarkom na Obzorju Evropa.

Delavnice so se udeležili člani konzorcija SKUPP, ki so poleg GeoZS, še Kmetijski inštitut Slovenije, Gozdarski inštitut Slovenije in Pedagoški inštitut.