6. 11. 2023

Obisk strokovnjakov z Islandske šole za energijo


Med 9. in 11. oktobrom 2023 smo partnerji projekta INFO-GEOTHERMAL - Podpiranje učinkovite kaskadne uporabe geotermalne energije z dostopom do uradnih in javnih informacij gostili tri strokovnjake z Islandske šole za energijo. Dvodnevne ekskurzije se je udeležilo 14 predstavnikov raziskovalnih inštitucij, agencij in ministrstev ter gospodarskih družb. Tretji dan smo se v Ljubljani udeležili delavnice o premagovanju tehnoloških, zakonodajnih in finančnih ovir na Ministrstvu za naravne vire in prostor in na ARSO.

Na terenu smo si najprej ogledali razstavo Dihanje Zemlje na Gradu Negova z naravnimi pojavi mineralne vode. Nato smo obiskali rastlinjaka z rabo geotermalne energije - družbe Paradajz z Luštno domačijo pri Renkovcih in tropski vrt družbe Ocean Orchids v Dobrovniku. Pozdravil nas je D. Bot, predstavnik Občine Dobrovnik. Sledil je ogled sistema ogrevanja in klimatizacije kompleksa Terme 3000 v občini Moravske Toplice ter geotermalnih vrtin, tudi lokacije vrtanja nove reinjekcijske vrtine. Potek del je predstavil M. Prkič (GeoGreen). Š. Hozjan je na sedežu družbe Petrol Geo predstavil njihovo vlogo pri vrtanju in sanaciji vrtin za ogljikovodike in termalno vodo v Sloveniji, skupaj z M. Božič iz družbe Dravske elektrarne Maribor pa sta razložila stanje del in princip delovanja pilotne geotermične elektrarne na vrtini Pg-8 v Čentibi pri Lendavi, ki jo razvijamo v okviru EGP projekta Si-Geo-Electricity. Š. Cigan iz Mestne občine Murska Sobota nam je razložil načrt razvoja rabe geotermalne energije v svoji občini. Pot smo končali z ogledom tehnologije geosonde v neaktivni geotermalni vrtini v Občini Benedikt, kjer nas je pozdravil župan, g. M. Repič. Na delavnici v Ljubljani smo si z G. Umekom iz Direktorata za vode (MNVP) izmenjali predloge za bolj intenzivno sodelovanje Slovenije in Islandije z namenom hitrejšega razvoja geotermalnih projektov. Obisk v Sloveniji se je zaključil z razpravo o načinih spremljanja količinskega in kakovostnega stanja geotermalnih virov na ARSO, kjer sta nam M. Andjelov in F. Štucin predstavila tudi delovanje njihovih opazovalnih postaj v Ljubljani.

Lanski obisk na Islandiji in letošnji v Sloveniji sta spodbudila nove ideje za geotermalne projekte, ki si jih bomo prizadevali čimprej uresničiti.



Ogled vrtalne garniture reinjekcijske vrtine