CRM-geothermal

Naslov Surovine iz geotermalnih fluidov: Pojav, obogatitev in pridobivanje
Povezava na spletno stran projekta https://crm-geothermal.eu/
Program Obzorje Evropa
https://cordis.europa.eu/project/id/101058163
Trajanje projekta 29/07/2022 - 01/05/2027
Vloga GeoZS v projektu Tretja oseba, aktivna preko Slovenskega geološkega društva
Kontakt na GeoZS Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

VSEBINA:

Evropski raziskovalni konzorcij prispeva k prizadevanjem EU za strateško avtonomijo virov s kombiniranjem pridobivanja surovin in energije. Evropski raziskovalci razvijajo inovativno tehnološko rešitev, ki združuje pridobivanje kritičnih surovin in energije iz geotermalnih tekočin z namenom zmanjšati odvisnosti Evropske unije od uvoženih virov in tako podpirati Zeleni dogovor EU.

Energetski in digitalni prehod zahtevata veliko mineralnih surovin, nekaj tudi takih ki jih Evropska unija šteje za „kritične“. Te kritične surovine (CRM) se pretežno uvažajo iz neevropskih držav, kjer so okoljski in etični standardi lahko manj strogi kot v EU. To se dogaja kljub temu, da ima EU veliko še neizkoriščenih virov surovin v geotermalnih tekočinah, od katerih nekatere vsebujejo znatne količine CRM-jev.

Projekt CRM-geothermal, ki ga financira EU, predlaga združitev pridobivanja mineralnih surovin in geotermalne toplote, obnovljivega vira energije iz tal, ki je na voljo 24 ur na dan. Tehnološka rešitev, ki jo bo razvil CRM-geothermal, bo pomagala Evropi izpolniti strateške cilje Zelenega dogovora EU in Agende za trajnostni razvoj, hkrati pa zmanjšati odvisnost od uvoženih CRM-jev. Kombinirano pridobivanje toplote in mineralov iz geotermalnih rezervoarjev ponuja vrsto prednosti:

  • maksimiranje donosnosti naložbe;
  • minimaliziranje vpliva na okolje;
  • izogibanje dodatni rabi zemljišč;
  • ne pušča rudarske dediščine;
  • doseganje skoraj ničelnega ogljičnega odtisa;
  • omogočanje domače dobave CRM.

Čeprav je znano, da se kritične surovine načeloma nahajajo v geotermalnih tekočinah, še vedno obstaja veliko negotovosti glede njihovega pojavljanja v različnih geoloških okoljih in trajnosti njihovega pridobivanja. Izziv je tudi dejanski postopek ekstrakcije, ki zahteva razvoj novih tehnologij. Cilj projekta CRM-geothermal, ki ga financira Horizont Europa, je torej:

  • vzpostaviti pregled potenciala surovin v geotermalnih tekočinah za širok nabor elementov v EU in tretjih državah;
  • določiti izvor izbranih CRM, njihovo mobilnost in potencial za trajnostno pridobivanje iz geotermalne slanice;
  • razvoj in optimiziranje inovativne tehnologije ekstrakcije za izbrane CRM iz geotermalne slanice, ki so lahko poslovni primer za evropska podjetja;
  • oceniti okoljsko-socialno-ekonomsko upravičenost, ustvariti pregledne in sledljive vrednostne verige in spodbujati etično pridobivanja CRM;
  • na pilotni lokaciji prikazati tehnologijo ekstrakcije za vsaj en CRM v obsegu mini tovarne in oceniti trajnost sistema.

Projekt CRM-geothermal poteka štiri leta. CRM-geothermal koordinira Helmholtz Zentrum Postdam Deutsches Geoforschungszentrum (GFZ) s sedežem v Potsdamu v Nemčiji. Raziskovalni konzorcij sestavlja 20 partnerjev, od tega 14 s sedežem v EU in 6 pridruženih partnerjev iz Združenega kraljestva, Švice in Kenije; pokrivajo akademsko in industrijsko ozadje. GeoZS sodeluje kot pridruženi partner, nominiran s strani Slovenskega geološkega društva.

Kombinirana tehnologija ekstrakcije bo podprla Evropsko unijo pri razvoju bolj prožne in etične dobavne verige CRM iz domačih virov, kar zmanjšuje njeno odvisnost od uvoza, ki je izpostavljeno tržnim in političnim tveganjem. Predlagana rešitev bo tudi pomagala premostiti vrzel med družbenim odporom do domačega izkoriščanja surovin in naraščajoče povpraševanje po surovinah, ki so kritične za naš prehod. Končno, kombinirano pridobivanje mineralov in toplote, bo povečalo število možnih geotermalnih projektov, ki spodbujajo zeleni prehod in diverzifikacijo evropskega energetskega portfelja.


Sledite nam za več informacij:


Kontakti:

Katrin Kieling (vodja projekta):
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Simona Regenspurg (znanstvena koordinatorica):
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Helmholtz Zentrum Potsdam, Deutsches Geoforschungszentrum (GFZ), Telegrafenberg, 14473 Potsdam (Germany)



Anita Stein (comunikacijski vodja):
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

European Federation of Geologists, Rue Jenner 13, 1000 Brussels (Belgium)



Projekt se financira iz programa Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje Evropa v okviru sporazuma št. 101058163