5. 10. 2023

GeoZS sodeluje pri oceni in sanaciji posledic ujme, avgust 2023


Katastrofalne poplave, ki so 4. avgusta prizadele Slovenijo, zagotovo lahko opišemo kot najhujšo naravno katastrofo, ki smo jo doživeli v zadnjih desetletjih. Dve tretjini države sta bili opustošeni, številni ljudje so izgubili svoje domove. Voda in zemeljski plazovi so odnesli ceste, mostove in hiše, uničili komunalno infrastrukturo, podjetja in pridelke.

V kritičnih dneh po ujmi smo se prostovoljno javili organom Civilne zaščite in dali na voljo strokovnjake za najnujnejše interventne nasvete štabom CZ in občinam, s katerimi smo prispevali k zavarovanju človeških življenj ter preprečili še večjo škodo na objektih in infrastrukturi. Čeprav smo bili pozvani na ogled le delčka prizadetih območij, sta obsežnost in kompleksnost pojavov zahtevali številčno in usposobljeno ekipo strokovnjakov na terenu. Zato smo vzpostavili sodelovanje s kolegi z Oddelka za geologijo, NTF UL in ZAG.

Obdobje intervencijskih ogledov je končano, sledi faza načrtovanja in izvedbe sanacijskih ukrepov. S projektiranjem sanacijskih ukrepov na plazovih se na GeoZS ne ukvarjamo. V primerih kompleksnejših pojavov plazenja v dogovoru s projektanti ali investitorji pripravljamo geološke in hidrogeološke podlage kot strokovne osnove za načrtovanje sanacijskih ukrepov. Svetujemo tudi pri vzpostavitvi sistemov za spremljanje plazov (monitoring).

Želimo si, da bi obnova temeljila na strokovnih osnovah in pri tem smo z našim znanjem pripravljeni sodelovati. Tudi zato smo se dejavno vključili v Svet za vode pri Ministrstvu za naravne vire in prostor ter v Svet Vlade Republike Slovenije za obnovo. Povezali smo se tudi z Državno tehnično pisarno za odpravo posledic poplav in plazov, ki koordinira aktivnosti na prizadetih območjih.


Plaz

Terenska fotografija (Arhiv GeoZS)