MAURICE

Naslov Upravljanje mestnih vodnih virov v srednji Evropi ob soočanju s podnebnimi spremembami
Povezava na spletno stran projekta https://www.interreg-central.eu/projects/maurice/
Program Interreg Central Europe
Trajanje projekta 01/04/2023 – 31/03/2026
Vloga GeoZS v projektu Projektni partner, vodja delovnega paketa
Kontakt na GeoZS Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
MAURICE project logo

VSEBINA:

GeoZS se je letos aprila vključil v triletni projekt MAURICE z naslovom Upravljanje mestnih vodnih virov v srednji Evropi ob soočanju s podnebnimi spremembami. Gre za projekt v okviru programa Interreg Srednja Evropa, ki za mesta uvaja nove rešitve upravljanja z vodo za prilagajanje in odpornost proti podnebnim spremembam. Enajst projektnih partnerjev bo iskalo rešitve v upravljanju, projektiranju, gradnjah in vzdrževanju za scenarije pomanjkanja vodnih virov, za izredne vremenske pojave, padanje gladine podzemne vode in podobne pojave, ki ogrožajo naša mesta.

Projekt vodi Główny Instytut Górnictwa s partnerji mest Jaworzno, Stuttgart, Novy Bydzov, Varaždin, tehnična univerza Liberec, Politecnico di Milano, Consorzio di Bonifica Est Ticino Villoresi, GeoZS, Javno podjetje vodovod kanalizacija snaga d.o.o. in Geotehnički fakultet, Sveučilište u Zagrebu.

Slovenski partnerji vodimo delovni paket, ki se ukvarja s kakovostjo podzemne vode v luči podnebnih sprememb in ukrepov, ki jih je treba uvesti, da se kakovost ne bi poslabšala in da bi lahko nadaljevali izboljševanje stanja v skladu z vsemi cilji vodne politike. Projektni partner iz Stuttgarta vodi uvajanje rešitev za problematiko geotehničnih ali drugih posledic sprememb gladin podzemne vode, spremembe nosilnosti tal in preprečevanje poškodb stavb. Projektni partner iz Milana vodi razvoj orodij za obnovo starih vodnogospodarskih ureditev (npr. sistem kanalov), kako jih izkoristiti za zadrževanje, skladiščenje ali obnovo zalog za lažje prestajanje izrednih suš. Projektni partner iz Jaworzna vodi razvoj uporabe sistemov in tehnologij za izboljšanje urejanja odtokov ter s tem kakovosti padavinskih odpadnih voda v mestih.


Vabljeni k ogledu projektnega videa: