PARC

Naslov Partnerstvo za oceno tveganja kemikalij - Partnership for the Assessment of Risk from Chemicals
Program Obzorje Evropa
Povezava na spletno stran projekta https://www.anses.fr/en/content/launch-european-research-and-innovation-parc-programme-improve-chemical-risk-assessment
Trajanje projekta 05/2022 – 04/2029
Vloga GeoZS v projektu Partner
Kontakt na GeoZS Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Vsebina:

PARC je evropsko partnerstvo, ki združuje 200 organizacij iz 28 evropskih držav ter številne strokovnjake, delujoče na področju raziskav okolja in javnega zdravja z vsega sveta. Za delovanje partnerstva v naslednjih sedmih letih je namenjenih 400 milijonov EUR, pri čemer polovico financira EU in polovico države članice. Vodilna organizacija je Francoska agencija za hrano, okolje ter varnost in zdravje pri delu (Agence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentation, de l'environnement et du travail – ANSES).

Sodelujočim evropskim institucijam v partnerstvu PARC se je pridružilo 14 slovenskih partnerjev, med njimi državni organi in agencije, zdravstvene in raziskovalne organizacije ter trije zunanji deležniki, vsi delujoči na področju analize tveganja kemikalij.

Analiza tveganja je preplet ocenjevanja tveganj, upravljanja tveganj in komunikacije tveganj. Na nacionalni ravni bo koordinacija potekala v okviru nacionalnega vozlišča PARC, katerega koordinator je Nacionalni inštitut za javno zdravje.



Glavni namen PARC je spodbujanje inovacij pri procesu ocen tveganja kemikalij, ki bodo prispevale k trajnostni rabi in upravljanju s kemikalijami za varno okolje in zdravje ljudi. S krepitvijo znanstvenih podlag za oceno kemičnih tveganj v EU, s povezovanjem ocenjevalcev tveganj in upravljavcev tveganj z znanstveniki se bo pospešil razvoj metod in orodij za naslednjo generacijo znanja in informacij. Omogočen bo prehod v naslednjo generacijo ocene tveganj, ki bo podprta z dokazi. PARC bo zagotovil nove podatke, znanja, metode, mreže in veščine za obravnavanje obstoječih in novih izzivov na področju kemijske varnosti.

Geološki zavod Slovenije kot pridruženi partner s strokovnim znanjem prispeva na področju izpostavljenosti in ocene analize tveganj določenim kovinam v različnih medijih, kot so tla, prahovi (hišni, podstrešni in cestni prahovi) ter zračni delci v urbanih okoljih in na nekdanjih aktivnih rudarskih območjih.