• Header2021

Aktualno

  • 1


Portal eGeologija omogoča odprt dostop do obsežnega nabora geoloških podatkov v skladu s sprejetimi standardi za prostorske podatke (INSPIRE). Uporabniki imajo dostop do neinterpretiranih in interpretiranih geoloških podatkov prek enotne vstopne točke na svetovnem medmrežju. Podatke lahko prenesejo v svoje okolje za nadaljnjo uporabo.

Portal eGeologija zagotavlja vpogled v poenotene metapodatkovne opise, vpogled prek spletnega pregledovalnika in pridobitev prostorskih podatkov na podlagi spletne kartografske storitve, spletne objektne storitve in ZIP- ali PDF-datotek. Vstopite v eGeologijo >>> TUKAJ.





image

Dejavnosti

  • 1

 

4. 6. 2019

Vzorčenje naravnih izvirov plina CO2 in mineralne vode

GeoZS je partner v GeoERA projektu GeoConnect3d, ki proučuje povezanost globokih geoloških struktur s površinskimi pojavi, ki jih imenujemo geomanifestacije. Letos smo v okviru povezovanja projektov vzpostavili sodelovanje z dr. A. Ionescu z univerze Babes-Bolyai University iz Romunije, ki pod vodstvom univerze v Perugi izvaja projekt združenja Deep Carbon Observatory “Improving the estimation of the tectonic carbon flux”. Ta v letu 2019 zajema vzorčenje mineralnih in termalnih voda, kraških voda in prostega plina v mofetah ali plinskih vrtinah po celotnem Balkanu za izračun masne bilance kroženja ogljika. Zato smo v maju, v dneh od 13.5. do 20.5.2019, na 50 lokacijah po Sloveniji izvedli vzorčenje podzemne vode in prostega plina, pri čemer bodo različni laboratoriji iz Madžarske, Italije, Romunije in Slovenije določili njihovo kemijsko in izotopsko sestavo. Kar nekaj termalnih voda in naravnih izvirov CO2 bo tako dobilo sploh prvo informacijo o njihovi sestavi. Zaradi obilice dežja, ki je nekoliko otežila terensko delo, smo na dveh lokacijah odkrili celo dodatne iztoke prostega plina CO2, saj so bili na poplavljenih tleh jasno vidni mehurčki plina, ki jih drugače sploh ne moremo opaziti. Pričakujemo, da bodo te dodatne analize pripomogče tudi k boljši razlagi vzroka za nastanek geomanifestacij, torej predvsem pojasnile izvor the tekočin in plinov.


Mofeta Slepice Mofeta Strmec

ISKANJE