• Header2021

Aktualno

  • 1


Portal eGeologija omogoča odprt dostop do obsežnega nabora geoloških podatkov v skladu s sprejetimi standardi za prostorske podatke (INSPIRE). Uporabniki imajo dostop do neinterpretiranih in interpretiranih geoloških podatkov prek enotne vstopne točke na svetovnem medmrežju. Podatke lahko prenesejo v svoje okolje za nadaljnjo uporabo.

Portal eGeologija zagotavlja vpogled v poenotene metapodatkovne opise, vpogled prek spletnega pregledovalnika in pridobitev prostorskih podatkov na podlagi spletne kartografske storitve, spletne objektne storitve in ZIP- ali PDF-datotek. Vstopite v eGeologijo >>> TUKAJ.





image

Dejavnosti

  • 1

05. 06. 2018

Hudourniški dogodek na območju Krvavca

Med močno nevihto, ki je na širšem območju Cerkelj na Gorenjskem nastala v sredo 30. 5. 2018 zvečer, so spodnjo postajo kabinske žičnice na Krvavec in okoliško infrastrukturo ter dovozno cesto zasuli sedimenti večjega hudourniškega toka. Voda je nanašala zemljino, grušč, skalne bloke ter večja debla in korenine. Razmere na terenu so si ogledali tudi strokovnjaki Geološkega zavoda Slovenije. Ocenjena količina odloženega materiala znaša med 7.000 in 10.000 m3.

Za omilitev posledic tovrstnih dogodkov v prihodnosti bo potrebno pristopiti k celoviti sanaciji v zaledju Reke. Ta bo morala vključevati tako zavarovanje objekta (postaja žičnice) kot tudi tehnične ukrepe na Brezovškem grabnu.


Akumulacija materiala(grušč, bloki, debla, kornine) nad spodnjo postajo žičnice (levo) in pod postajo žičnice (desno)



Po prvih ugotovitvah je bilo izvorno območje materiala v Brezovškem in Srednjem grabnu v zaledju potoka Reka. Sedimenti so bili erodirani vzdolž struge na dolžini več kot 500, sočasno so se na tem območju v strugo prožili tudi obsežnejši zemeljski plazovi.



Izvorna območja hudourniškega dogodka vzdolž Brezovškega in Srednjega grabna na dolžini več kot 500 m. V bokih grabna so se prožili zemeljski plazovi in usadi.



Na poti proti dolini je mešanica vode in sedimentov poškodovala ali povsem uničila številne obstoječe prečne in vzdolžne tehnične objekte v spodnjem delu Brezovškega grabna.



Povsem uničene fleksibilne mrežne pregrade v strugi Brezovškega grabna

ISKANJE