DARLINGe

Naslov Podonavje vodi v rabi geotermalne energije
Povezava na spletno stran projekta DARLINGe
Program Interreg, Podonavje
Trajanje projekta 1.1.2017-30.6.2019
Vloga GeoZS v projektu Projektni partner
Kontakt na GeoZS Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

VSEBINA:

Projekt DARLINGe je namenjen izboljšanju energetske varnosti in učinkovitosti v Podonavju, kar bomo dosegli s spodbujanjem trajnostne rabe obstoječih in novih geotermalnih virov za pridobivanje toplote, ki so v veliki meri še vedno ne dovolj izkoriščeni. V projektu sodeluje 10 ESRR in 5 IPA partnerjev, ki predstavljajo nacionalne geološke zavode, univerze, industrijo, regionalne energetske in razvojne agencije, ministrstva in občine, pomaga pa jim 7 pridruženih partnerjev iz Madžarske, Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Romunije.

Projektno območje obsega osrednji in jugovzhodni del Podonavja in zajema južno Madžarsko (južni del Velikega nižavja in južni del Prekodonavja), severovzhodno Slovenijo (Pomurska in Podravska statistična regija), severno Hrvaško (Slavonija), zahodni del Republike Srbske in osrednji ter severni del BiH, severni del Srbije (Vojvodina) in zahodni del Romunije (Crisana in Banat), v skupnem obsegu več kot 92.000 km2.

Podrobnii cilji projekta DARLINGe so: (1) povečanje uporabe geotermalne energije in pomoč pri vpeljavi energetsko učinkovitih kaskadnih sistemov (koncept "energetskih parkov"), (2) izdelava uporabniškega orodja, sestavljenega iz 3 modulov za trajnostno upravljanje geotermalnih rezervoarjev (primerjalna ocena sedanje rabe geotermalne energije, odločitveno drevo za pomoč uporabnikom ter shema za zmanjšanje geološkega tveganja), (3) izboljšanje sodelovanja zainteresiranih strani za spodbujanje geotermalnega razvoj in ustvarjanja močne geotermalne vrednostne verige (oblikovanje mednarodnega foruma deležnikov).

Intenzivno sodelovanje med partnerji bo s spodbujanjem povečane trajnostne uporabe geotermalne energije v sektorju ogrevanja in posledično z manjšem odvisnosti Podonavja od uvoženih fosilnih goriv prispevala k zvišanju njegove energetske varnosti in učinkovitosti, dobrobiti pa bo deležno tudi okolje.

Najpomembnejši projektni izdelki obsegajo: izobraževalni material, Podonavsko geotermalno informacijsko platformo (interaktivni spletni portal DRGIP), Podonavsko geotermalno strategijo in tri akcijske načrte z uporabniškim orodjem za podporo odločitvam, ki bodo preizkušeni na čezmejnih pilotnih območjih.

Projekt DARLINGe sofinancirata European Regional Development Fund (1612249,99 €) in Instrument for Pre-Accession Assistance II (534646,6 €) po pogodbi Grant Agreement no DTP1-099-3.2