J1-50030

Naslov Izboljšane metode za ugotavljanje transportnih procesov mikroplastike v virih podzemne vode (GWMicroPlast)
Trajanje projekta 1. 10. 2023 – 30. 9. 2026
Vloga GeoZS v projektu Vodilni partner
Partner v projektu Inštitut za vode Republike Slovenije
Kontakt na GeoZS Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Vsebinski opis projekta:

Med novodobnimi onesnaževali danes je mikroplastika (MP) ena najzahtevnejših snovi, ko gre za razumevanje njenega kroženja v geosferi in transporta skozi posamezne geološke medije. Namen raziskave je izboljšati metode za določanje pojavnosti, transportnih procesov in izvora MP v virih podzemne vode (PV). Privzeli bomo inovativen pristop, ki ga bomo dosegli z različnimi orodji. Del raziskave se bo osredotočil na novosti pri vzorčenju in analizi MP v PV. Posebna pozornost bo namenjena proučevanju dinamičnih procesov MP v nenasičeni coni (NC) prodnega vodonosnika z eksperimentalnim delom v lizimetru. Transportne parametre različnih kategorij MP (filamenti, fragmenti, filmi, peleti in florescenčne mikrosfere) bomo preučevali z izvajanjem sledilnega poskusa v terenskem laboratoriju- lizimetru.

V okviru projekta bomo raziskali celotno pot MP skozi vodonosnik, začenši od izvira, do transporta v NC in vse do določitve v PV. Z različnimi statističnimi analizami (multivariatno in geostatistično), inverzno numeričnim (Hydrus1-D) in prostorskim (GIS) modeliranjem bomo ugotovili povezavo med pojavljanjem MP in drugih onesnaževal, njihovimi lastnostmi, virom, dinamiko v PV in hidrogeološkimi razmerami. Nova znanja bodo omogočila primerjavo z globalno razpoložljivimi podatki in zapolnila vrzeli v znanju glede transporta MP v vodonosnikih. Projekt prinaša številne novosti, ki bodo spodbudile nadaljnje raziskave na področju optimizacij in inovacij pri onesnaženju vodonosnikov z MP.


Glavni cilji projekta:

  • razviti inovativne in uporabne metode za spremljanje mikroplastike v podzemni vodi;
  • ugotoviti prisotnost mikroplastike v različnih virih podzemne vode;
  • ugotoviti vpliv hidrogeoloških razmer na prisotnost mikroplastike v vodonosniku;
  • določiti transportne parametre mikroplastike v prodni NC z eksperimentalnim delom v lizimetru;
  • določiti migracijske procese mikroplastike skozi vodonosnik;
  • določiti vpliv NC na onesnaženje vodonosnika z mikroplastiko;
  • raziskati interakcije med obstojnimi organskimi onesnaževali in mikroplastiko;
  • ugotoviti povezave med pojavljanjem mikroplastike v PV ter virom onesnaženja, dinamiko vode in hidrogeološkimi razmerami.