Z1-50029

Naslov EvoQ the Past - Razvoj pokrajine v pliocenu in kvartarju na območju jugovzhodnega alpskega predgorja (Slovenija): vzpostavitev alostratigrafije na podlagi geomorfologije, sedimentologije in geokronologije
Vodja projekta 38184 - dr. Eva Mencin Gale
Trajanje projekta 1. 10. 2023 – 30. 9. 2025
Financiranje Projekt je v celoti financiran s strani Javne agencije za znanatvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije (ARIS)..

Vsebinski opis projekta:

Razvoj pokrajine v pliocenu in kvartarju je bil pod močnim vplivom podnebnih sprememb in tektonskih premikov. Te spremembe so bile še posebej izrazite v izredno dinamičnem območju evropskih Alp in njihovega predgorja, kjer so se odlagali pliocensko-kvartarni terestrični sedimenti. Na območju jugovzhodnega alpskega predgorja (Slovenija) so pliocensko-kvartarni rečni sedimenti odloženi v več medgorskih bazenih. Sedimenti so ohranjeni v sistemih teras, pri čemer so starejše pliocensko-zgodnjepleistocenske terase ohranjene na najvišjih, mlajše srednje-poznopleistocenske pa na najnižjih predelih. Raziskave tovrstnih sedimentov zahtevajo celosten pristop, ki vključuje geomorfološke analize, analize sestave sedimentov in določitve starosti.

Glavni cilj podoktorskega projekta je namenjen zapolnitvi vrzeli v slovenski kvartarni stratigrafiji s formalizacijo alostratigrafskih enot v slovenjgraškem, nazarskem, celjskem, velenjskem in dravsko-ptujskem medgorskem bazenu z uporabo morfometričnih, geomorfoloških, sedimentoloških in kronoloških metod. Projekt bo predstavljal prvo kvantitativno kronološko raziskavo v večini obravnavanih bazenov. Rezultati bodo omogočili korelacijo pliocensko-kvartarnega zaporedja ne le v Sloveniji, temveč tudi na območju alpskega predgorja. Izračuni hitrosti sedimentacije in dvigovanja površja bodo prispevali k področju aktivne tektonike in s tem potresne nevarnosti. Poleg tega bodo rezultati projekta omogočili umestitev slovenske kvartarne stratigrafije v okvire celotnega območja alpskega orogena. V letu 2023 se bo projekt osredotočal na sedimentološke in kronološke analize sedimentov na izbranih lokacijah z namenom rekonstrukcije sedimentacijskega okolja, opredelitev sedimentacijskih in post-sedimentacijskih procesov ter določitev starosti sedimentov. Nadalje bo opravljeno laboratorijsko delo za numerične datacije z metodo optično stimulirane luminiscence in terestričnimi kozmogenimi nakladi v sodelovanju z Univerzo na Dunaju.



Faze projekta:

  • Pregled obstoječih podatkov (WP0)
  • Kvantitativne morfometrične analize (WP1)
  • Sedimentološke analize (WP2)
  • Analize provenience (WP3)
  • Numerične datacije (WP4)
  • Vzpostavitev alostratigrafije (WP5)
  • Vodenje projekta (WP6)
  • Diseminacija rezultatov (WP7)