L4-50141

Naslov Poreklo vina: geo-klimatski, mikrobiološki ali človeški konstrukt? Primer slovenskih modrih frankinj
Trajanje projekta 1. 10. 2023 – 30. 9. 2026
Vloga GeoZS v projektu Projektni partner
(Ostali partnerji v projektu: Kmetijski Inštitut Slovenije (vodilni partner), Univerza v Novi Gorici, Center za raziskave vina)
Financiranje Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije (ARIS)
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano MKGP)
Kontakt na GeoZS Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., Rok Brajkovič



Vsebinski opis projekta:

Koncept terroirja lahko opišemo kot preplet geogenih in antropogenih dejavnikov, ki vplivajo na tipičnost in kakovost vina z določenega geografskega območja. Znanstveni pristop k terroirju in poreklu vina je kompleksen saj se številne spremenljivke lahko povezujejo na različne načine. To zahteva sodelovanje več raziskovalnih skupin z različnimi, a komplementarnimi znanji.

Glavni namen projekta je identificirati in razumeti bistvene dejavnike, ki prispevajo k razlikovanju vin iz posameznih regij glede na geoklimatske, mikrobiološke in človeške spremenljivke, na primeru sorte Modra frankinja. Podrobnejši cilji projekta so:

  1. identifikacija ključnih spojin in senzoričnih deskriptorjev, ki so odgovorni za razlike med vini na subregionalni in regionalni ravni s senzoričnimi ter kemičnimi analizami,
  2. razumevanje odziva vinske trte na okoljske signale, ki imajo za posledico spremembe sestave grozdja, kar posledično vodi v modificirano kemično in senzorično sestavo vina in vpliva na izražanje porekla vina,
  3. določitev regionalnih razlik med mikrobnimi populacijami na grozdju, da se ugotovi, ali obstajajo posebne mikrobne skupnosti, povezane z vinogradi v različnih regijah in oceni, ali obstaja merljiv (kemični in senzorični) vpliv lokalne mikroflore na terroir vina.