Geološko pogojene nevarnosti 

 
image

Osnovni namen

Geološko pogojene nevarnosti so lahko naravno geološko stanje ali geološko stanje, ki ga je s svojo dejavnostjo povzročil človek. Posledica geološko pogojenih nevarnosti je lahko velika škoda ali neobvladljivo tveganje, ki vodi v ogroženost življenja in lastnine.

Geološko pogojene nevarnosti

Med geološko pogojenimi nevarnostmi so v Sloveniji najpogostejše potresi, pobočni premiki (plazovi, drobirski tokovi, skalni podori), različne spremembe površja zaradi nabrekanja ali posedanja tal, onesnaženja tal in udorov nad podzemnimi kraškimi prostori, onesnaženja tal in podtalnice ter poplave. Z analizo geoloških podatkov, ki jih sistematično zbira in hrani GeoZS, lahko definiramo območja in verjetnost geološko pogojenih nevarnosti.

GeoZS izdeluje karte ogroženosti zaradi zemeljskih plazov za posamezne občine in sodeluje pri razvijanju informacijskih sistemov za opozarjanje prebivalstva na geološko pogojene nevarnosti. Poleg tega pripravljamo različne elaborate o geološki sestavi in stabilnosti tal, ki služijo kot strokovne podlage za načrtovanje umeščanja zahtevnih in manj zahtevnih objektov v prostor.

  Spoznaj ekipo Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.