Vsebina
Koncept terroirja lahko opišemo kot preplet geogenih in antropogenih dejavnikov, ki vplivajo na tipičnost in kakovost vina z določenega geografskega območja. Znanstveni pristop k terroirju in poreklu vina je kompleksen saj se številne spremenljivke lahko povezujejo na različne načine. To zahteva sodelovanje več raziskovalnih skupin z različnimi, a komplementarnimi znanji.
Glavni namen projekta je identificirati in razumeti bistvene dejavnike, ki prispevajo k razlikovanju vin iz posameznih regij glede na geoklimatske, mikrobiološke in človeške spremenljivke, na primeru sorte Modra frankinja.
Podrobnejši cilji projekta so:
- identifikacija ključnih spojin in senzoričnih deskriptorjev, ki so odgovorni za razlike med vini na subregionalni in regionalni ravni s senzoričnimi ter kemičnimi analizami,
- razumevanje odziva vinske trte na okoljske signale, ki imajo za posledico spremembe sestave grozdja, kar posledično vodi v modificirano kemično in senzorično sestavo vina in vpliva na izražanje porekla vina,
-
določitev regionalnih razlik med mikrobnimi populacijami na grozdju, da se ugotovi, ali obstajajo posebne mikrobne skupnosti, povezane z vinogradi v različnih regijah in oceni, ali obstaja merljiv (kemični in senzorični) vpliv lokalne mikroflore na terroir vina.
Poleg geološkega zavoda, v projektu sodelujejo še Kmetijski inštitut Slovenije (vodilni partner) in Univerza v Novi Gorici.
Faze projekta:
-
DS1 – Definiranje raznolikosti slovenskih modrih frankinj iz različnih vinorodnih okolišev
Cilj: V DS1 bomo definirali kemične in senzorične parametre vin sorte Modra frankinja in identificirali markerje značilne za štiri vinorodne okoliše (v. o.) za vina sorte Modra frankinja.
-
DS2 – Razumevanje geo-klimatskih vplivov na geografsko poreklo vina (terroir)
Cilj: Razumeti odziv vinske trte na okoljske signale, ki se odražajo v spremenjeni sestavi grozdja, ki posledično vpliva na izražanje terroir-ja v vinih.
-
DS3 – Identifikacija in vloga mikrobiološke biodiverzitete pri geografskem poreklu vina (terroir)
Cilj: Namen DS3 je določiti mikrobno populacijo grozdja sorte Modra frankinja in z izvajanjem empiričnih testov oceniti, če identificirane kvasovke prispevajo k ekspresiji terroirja v vinih.
-
DS4 – Diseminacija rezultatov
Izbrana bibliografija
BRAJKOVIČ, Rok, ANTALICK, Guillaume, GABERŠEK, Martin, JAMŠEK RUPNIK, Petra, MENCIN GALE, Eva, TERAN, Klemen, BARTOL, Miloš, ZAJC, Marjana, TRENCHOVSKA, Aleksandra, RUPAR, Lovro, JEŽ KREBELJ, Anastazija, ŠKRAP, Petra, BAVEC, Miloš, ŠUKLJE, Katja. Understanding Slovenian Blaufrankisch terroirs from a geogenic approach. V: ROŽIČ, Boštjan (ur.). Razprave, poročila = Treatises, reports: 27. posvetovanje slovenskih geologov = 27th Meeting of Slovenian Geologists. Ljubljana: Univerza v Ljubljani, Naravoslovnotehniška fakulteta, Oddelek za geologijo, 2025. 27, str. 11-14. Geološki zbornik, 27. ISSN 0352-3802. [COBISS.SI-ID 234037763]