Poreklo vina geo-klimatski, mikrobiološki ali človeški konstrukt? Primer slovenskih modrih frankinj

Naslov
Akronim
Vloga GeoZS
Sodelujoči
Poreklo vina geo-klimatski, mikrobiološki ali človeški konstrukt? Primer slovenskih modrih frankinj
L4-50141
Projektni partner
dr. Martin Gaberšek (skupina)
dr. Rok Brajkovič (skupina)
Začetek projekta
Konec projekta
Program
Financiranje
Povezava do spletne strani projekta
01.10.2023
30.09.2026
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP)
7. aprila, 2025

Poreklo vina geo-klimatski, mikrobiološki ali človeški konstrukt? Primer slovenskih modrih frankinj

Vsebina

Koncept terroirja lahko opišemo kot preplet geogenih in antropogenih dejavnikov, ki vplivajo na tipičnost in kakovost vina z določenega geografskega območja. Znanstveni pristop k terroirju in poreklu vina je kompleksen saj se številne spremenljivke lahko povezujejo na različne načine. To zahteva sodelovanje več raziskovalnih skupin z različnimi, a komplementarnimi znanji.

Glavni namen projekta je identificirati in razumeti bistvene dejavnike, ki prispevajo k razlikovanju vin iz posameznih regij glede na geoklimatske, mikrobiološke in človeške spremenljivke, na primeru sorte Modra frankinja.

Podrobnejši cilji projekta so:

  • identifikacija ključnih spojin in senzoričnih deskriptorjev, ki so odgovorni za razlike med vini na subregionalni in regionalni ravni s senzoričnimi ter kemičnimi analizami,
  • razumevanje odziva vinske trte na okoljske signale, ki imajo za posledico spremembe sestave grozdja, kar posledično vodi v modificirano kemično in senzorično sestavo vina in vpliva na izražanje porekla vina,
  • določitev regionalnih razlik med mikrobnimi populacijami na grozdju, da se ugotovi, ali obstajajo posebne mikrobne skupnosti, povezane z vinogradi v različnih regijah in oceni, ali obstaja merljiv (kemični in senzorični) vpliv lokalne mikroflore na terroir vina.