GeoCOOL FOOD – Hladno skladiščenje hrane z rabo plitve geotermalne energije

Naslov
Akronim
Vloga GeoZS
Sodelujoči
GeoCOOL FOOD - Hladno skladiščenje hrane z rabo plitve geotermalne energije
GeoCOOL FOOD, V1-2213
Vodilni partner
Začetek projekta
Konec projekta
Program
Financiranje
Povezava do spletne strani projekta
01.10.2022
30.09.2025
Naša hrana, podeželje in naravni viri v letu 2022
ARIS, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Vsebina

Glavni cilj projekta GeoCOOL FOOD je z interdisciplinarnim pristopom (geološko, biološko, tehnično, energetsko in z upravljalskega vidika), razviti metodologijo za raziskave potenciala plitve geotermalne energije in tehnoloških rešitev za namene izgradnje novih ali prilagoditve obstoječih hladilnic za zelenjadarstvo. Zato v njem sodelujejo vodilne slovenske raziskovalne institucije s teh področij: Geološki zavod Slovenije (RO 215), Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani (RO 481) in Institut ‘Jožef Stefan’ (RO 106).

Nizko stopnjo samooskrbe z zelenjavo v Sloveniji, ki je bila v letu 2020 le 48%, bomo lahko povečali le z daljšim ohranjanjem visoke kakovosti lokalno pridelane hrane. S krajšanjem transportne verige bomo zmanjšali ogljični odtis kmetijstva in prispevali k blažitvi podnebnih sprememb. Pri tem je nujen prehod na obnovljive vire energije, kamor uvršamo tudi plitvo geotermalno energijo (PGTE). Optimalno načrtovanje sistemov rabe PGTE, ki so prilagojeni lokalnim naravnih razmeram, omogoča ekonomsko ugodne rešitve, ki se lahko prelijejo tudi v nižje cene lokalnega pridelka za končnega potrošnika, s čimer bo povpraševanje po uvozu hrane manjše. Ker nam ni poznan noben primer hladilnice z rabo PGTE v Sloveniji in bližnji okolici, menimo, da gre za inovativen in izredno pomemben korak k hitrejšemu energetskemu prestrukturiranju kmetijskega sektorja.

Identificirana bodo najprimernejša območja za razvoj hladilnic z rabo PGTE v Sloveniji, pri čemer bodo metode preverjene z meritvami in numeričnimi modeli na izbranem pilotnem območju. Te simulacije bodo osnova za optimiziranje tehnoloških rešitev, ki bodo zagotavljale energetsko, stroškovno in okoljsko učinkovito hlajenje za namene kmetijstva. Celovit pristop bo omogočal tudi prenos novih metod v sosednje države.

Vsebina dela po delovnih sklopih s časovnico (M=mesec)

  1. Inventarizacija obstoječih sistemov hladilnic in analiza njihovih energetskih potreb za zelenjadarstvo na podlagi rezultatov vsaj enoletnih meritev delovanja izbrane hladilnice zelja in/ali solate (M 20).
  2. Opredelitev tipskih bazičnih in koničnih energetskih potreb ter presežne toplote, ki jo je potrebno odvesti v tla na vsaj enem pilotnem območju tudi na podlagi pilotne hladilnice (M 22).
  3. Analiza naravnih danosti za karakterizacijo izbranega pilotnega območja z izvedbo vsaj 150 m globoke nove raziskovalne vrtine in testom toplotnega odziva (M21).
  4. Analiza dostopnih tehnologij izvedbe geotermalnih toplotnih črpalk s predlogom izbora najprimernejših tehnologij v kmetijskih objektih glede na ugotovljene naravne danosti (M 18).
  5. Izbor najustreznejšega modela kvantifikacije potenciala za načrtovanje potrebnih raziskav z možnostjo sezonskega skladiščenja energije v podzemni vodi za odprte sisteme voda-voda (angl. ATES) ali v kamnini za zaprte sisteme – geosonde (angl. BTES) (M20).
  6. Določitev optimalnih kriterijev za postavitev geotermalnih objektov na pilotnem območju na podlagi izbranih analitičnih in numeričnih simulacij vpliva (M 27).
  7. Priprava predloga tehničnih smernic in predlogov (zakonodajnih) omejitev za izvedbo sistemov v praksi z upoštevanjem njihovega vpliva na okolje, ki bodo pripravljeni za obravnavo v uradnem postopku na Ministrstvu za infrastrukturo (M 36).
  8. Izvedba javne delavnice za obravnavo predlogov smernic (M 31).

Vsi mejniki 1 do 6 so bili z letom 2024 zaključeni. V letu 2025 bomo pripravili tehnične smernice in predloge (zakonodajnih) omejitev za izvedbo sistemov v praksi ter jih predstavili na javnih delavnicah in v strokovnih prispevkih.

Financiranje

Skupna predvidena vrednost projekta znaša 140.000,00 EUR. Projekt GeoCOOL FOOD, št. V1-2213, sofinancirata v enakem deležu Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije ter Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Člani projektne skupine

Šifra raziskovalca

Ime in priimek

Raziskovalna organizacija

28455

dr. Nina Rman

Geološki zavod Slovenije

19280

dr. Mitja Janža

Geološki zavod Slovenije

17541

mag. Andrej Lapanje

Geološki zavod Slovenije

56294

Nejc Bizjak

Geološki zavod Slovenije

51988

Simona Adrinek

Geološki zavod Slovenije

37012

Simona Pestotnik

Geološki zavod Slovenije

11018

mag. Joerg Prestor

Geološki zavod Slovenije

28457

dr. Jernej Jež

Geološki zavod Slovenije

07984

mag. Dušan Rajver

Geološki zavod Slovenije

58253 Karlo Borko Geološki zavod Slovenije

05733

dr. Rajko Vidrih

Biotehniška fakulteta

54964

Nik Mahnič (do 30.11.2022)

Biotehniška fakulteta

51862

Marjeta Mencin (od 1.12.2022)

Biotehniška fakulteta

35578

dr. Gašper Stegnar

Institut ‘Jožef Stefan’

23297

dr. Marko Matkovič

Institut ‘Jožef Stefan’

15534

mag. Jure Čižman

Institut ‘Jožef Stefan’

10971

mag. Damir Staničić

Institut ‘Jožef Stefan’

Rezultati

Bled, 37. tradicionalni posvet JSKS, 29. 11. 2022

ADRINEK, Simona, RMAN, Nina, PRESTOR, Joerg, JANŽA, Mitja, VIDRIH, Rajko, STEGNAR, Gašper. GeoCOOL FOOD – hladno skladiščenje hrane z rabo plitve geotermalne energije. V: ROŽIČ, Boštjan (ur.). Razprave, poročila = Treatises, reports : 26. posvetovanje slovenskih geologov = 26th Meeting of Slovenian Geologists, Ljubljana, October 2023. Ljubljana: Univerza v Ljubljani, Naravoslovnotehniška fakulteta, Oddelek za geologijo, 2023. Str. 1-5, ilustr. Geološki zbornik, 26/1. ISSN 0352-3802. [COBISS.SI-ID 178371331]

KOZOLE, Urška, HRIBAR, Gregor, RMAN, Nina, VIDRIH, Rajko. Vpliv kakovostnih primarnih surovin in naravi prijaznih pobiralnih postopkov na ohranjanje kakovosti sadja in zelenjave – predstavitev vzorcev s tipičnimi senzorično zaznanimi napakami : predavanje na usposabljanju Preprečevanje izgub zelenjave in sadja v času podnebnih sprememb in zdravstveno tveganje za ljudi pri uživanju zelenjave in sadja, Ljubljana, 22. november 2024, [organizatorja] Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije [in] Biotehniška fakulteta. [COBISS.SI-ID 217524227]

RMAN, Nina, PRESTOR, Joerg, STEGNAR, Gašper, VIDRIH, Rajko. GeoCOOL FOOD – Cold food storage using shallow geothermal energy : lecture at the Geothermal DHC, Final CA18219 meetings and microconferences on storage, Limassol, Cyprus, 11-12 March 2024. [COBISS.SI-ID 189654787]

RMAN, Nina, VIDRIH, Rajko. Pomen kakovosti sadja za predelavo : predavanje na strokovnem posvetovanju v okviru 28. Pirčevih dnevov, Ljubljana, Biotehniška fakulteta, 20. 2. 2025. [COBISS.SI-ID 227097859]