Poreklo vina geo-klimatski, mikrobiološki ali človeški konstrukt? Primer slovenskih modrih frankinj

Vsebina
Koncept terroirja lahko opišemo kot preplet geogenih in antropogenih dejavnikov, ki vplivajo na tipičnost in kakovost vina z določenega geografskega območja. Znanstveni pristop k terroirju in poreklu vina je kompleksen saj se številne spremenljivke lahko povezujejo na različne načine. To zahteva sodelovanje več raziskovalnih skupin z različnimi, a komplementarnimi znanji.
Glavni namen projekta je identificirati in razumeti bistvene dejavnike, ki prispevajo k razlikovanju vin iz posameznih regij glede na geoklimatske, mikrobiološke in človeške spremenljivke, na primeru sorte Modra frankinja.
Podrobnejši cilji projekta so:
- identifikacija ključnih spojin in senzoričnih deskriptorjev, ki so odgovorni za razlike med vini na subregionalni in regionalni ravni s senzoričnimi ter kemičnimi analizami,
- razumevanje odziva vinske trte na okoljske signale, ki imajo za posledico spremembe sestave grozdja, kar posledično vodi v modificirano kemično in senzorično sestavo vina in vpliva na izražanje porekla vina,
- določitev regionalnih razlik med mikrobnimi populacijami na grozdju, da se ugotovi, ali obstajajo posebne mikrobne skupnosti, povezane z vinogradi v različnih regijah in oceni, ali obstaja merljiv (kemični in senzorični) vpliv lokalne mikroflore na terroir vina.