GeoCOOL FOOD – Hladno skladiščenje hrane z rabo plitve geotermalne energije

Vsebina
Glavni cilj projekta GeoCOOL FOOD je z interdisciplinarnim pristopom (geološko, biološko, tehnično, energetsko in z upravljalskega vidika), razviti metodologijo za raziskave potenciala plitve geotermalne energije in tehnoloških rešitev za namene izgradnje novih ali prilagoditve obstoječih hladilnic za zelenjadarstvo. Zato v njem sodelujejo vodilne slovenske raziskovalne institucije z naslednjih področij: Geološki zavod Slovenije (RO 215), Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani (RO 481) in Institut Jožef Stefan (RO 106).
Nizko stopnjo samooskrbe z zelenjavo v Sloveniji, ki je bila v letu 2020 le 48%, bomo lahko povečali le z daljšim ohranjanjem visoke kakovosti lokalno pridelane hrane. S krajšanjem transportne verige bomo zmanjšali ogljični odtis kmetijstva in prispevali k blažitvi podnebnih sprememb. Pri tem je nujen prehod na obnovljive vire energije, kamor uvrščamo tudi plitvo geotermalno energijo (PGTE). Optimalno načrtovanje sistemov rabe PGTE, ki so prilagojeni lokalnim naravnih razmeram, omogoča ekonomsko ugodne rešitve, ki se lahko prelijejo tudi v nižje cene lokalnega pridelka za končnega potrošnika, s čimer bo povpraševanje po uvozu hrane manjše. Ker nam ni poznan noben primer hladilnice z rabo PGTE v Sloveniji in bližnji okolici, menimo, da gre za inovativen in izredno pomemben korak k hitrejšemu energetskemu prestrukturiranju kmetijskega sektorja.
Identificirana bodo najprimernejša območja za razvoj hladilnic z rabo PGTE v Sloveniji, pri čemer bodo metode preverjene z meritvami in numeričnimi modeli na izbranem pilotnem območju. Te simulacije bodo osnova za optimiziranje tehnoloških rešitev, ki bodo zagotavljale energetsko, stroškovno in okoljsko učinkovito hlajenje za namene kmetijstva. Celovit pristop bo omogočal tudi prenos novih metod v sosednje države.