24. 11. 2021





Mednarodni dan geodiverzitete


Na zasedanju Generalne skupščine Unesca, 16. 11. 2021 v Parizu, je bil 6. oktober razglašen za Mednarodni dan geodiverzitete.

Enoglasen sprejem Resolucije o Mednarodnem dnevu geodiverzitete na 41. zasedanju Generalne skupščine Unesca je sledil predlogu 12 držav članic Unesca s podporo še 62 držav članic, ki ga je potrdil Izvršni odbor Unesca na svojem 211. zasedanju 16. aprila 2021.

Resolucija se zavzema za vsakoletno praznovanje Mednarodnega dneva geodiverzitete 6. oktobra, da bi poudarili pomembno vlogo geodiverzitete za dobrobit ljudi in za trajnostno upravljanje celotnega planeta. Ta dan bo ponudil priložnost za ozaveščanje javnosti o njenem pomenu in za spodbujanje mednarodnega sodelovanja pri upravljanju Zemljine geološke raznovrstnosti in geološke naravne dediščine.

Geodiverziteta je, na enak način kot biodiverziteta oz. biotska raznovrstnost, opredeljena kot raznovrstnost neživih elementov narave – vključno z njenimi minerali, kamninami, fosili, tlemi, sedimenti, reliefnimi oblikami, topografijo, geološkimi in morfogenetskimi procesi ter hidrološkimi oblikami. Geodiverziteta je temelj biodiverziteti in je osnova vsakega ekosistema, vendar ima tudi svoje vrednosti, neodvisne od biotske raznovrstnosti. Deli geodiverzitete, ki jih je treba ohraniti, ker so pomembni za razumevanje geoloških pojavov in procesov ter za rekonstrukcijo Zemljine zgodovine in razvoja življenja na našem planetu, so opredeljeni kot geološka dediščina.

Elementi, ki sestavljajo geodiverziteto, zagotavljajo številne koristi za nas kot posameznike in za družbo kot celoto: od tal, na katerih gojimo pridelke, do naravnih virov, na katerih je zgrajena naša družba; od geološke pogojenosti našega okolja do narave, ki jo obiskujemo zaradi rekreacije – geodiverziteta je podlaga za vse.

Vloga geodiverzitete je bistvena tudi za izvajanje ciljev trajnostnega razvoja do leta 2030, Pariškega podnebnega sporazuma in Sendajskega okvira za zmanjšanje tveganja nesreč 2015–2030.

Znanstveno razumevanje geoloških in geomorfoloških naravnih procesov je izjemno pomembno za preprečevanje nevarnosti naravnih nesreč, za razumevanje, kako se lahko podnebje spremeni v prihodnosti in za podporo pametnim odločitvam pri prostorskem načrtovanju. Geoznanosti prispevajo k razumevanju preteklih podnebnih sprememb podnebja in so osnova za razvoj geoturizma, ki ima pomembne gospodarske koristi in krepi identiteto lokalnih in avtohtonih skupnosti.

Praznovanje Mednarodnega dneva geodiverzitete bo dalo učiteljem po vsem svetu možnost, da bodo učence izobraževali o pomenu geoznanosti in geološke naravne dediščine ter okrepilo mednarodno sodelovanje na področju geoznanosti, raziskav in razvoja z usklajevanjem dejavnosti med šolami, fakultetami, raziskovalnimi inštitucijami, območji pod zaščito Unesca, vladami in nevladnimi organizacijami.




Foto: Blaž Milanič