23. 9. 2021


Bronasto priznanje za inovacijo »Sistem za napovedovanje in zgodnje opozarjanje v primeru proženja zemeljskih plazov – MASPREM«


Priznanje

Raziskovalci GeoZS so prejeli bronasto priznanje za inovacijo za »Sistem za napovedovanje in zgodnje opozarjanje v primeru proženja zemeljskih plazov – MASPREM«, ki ga podeljuje GZS - Zbornica osrednjeslovenske regije. Priznanje so dobili Jasna Šinigoj, Mateja Jemec Auflič, Tina Peternel, Matija Krivic, Špela Kumelj, Jernej Jež in Marko Komac.

Sistem MASPREM je inovacija, ki napoveduje povečano nevarnost proženja zemeljskih plazov zaradi povečanih količin padavin. Sistem je avtomatiziran in se zažene dvakrat dnevno, pri čemer se izračunani model napovedi pojava zemeljskih plazov v obliki kart s petstopenjsko lestvico prikaže na nadzorni plošči v spletni aplikaciji. V primeru napovedane povečane nevarnosti plazov, sistem samodejno posreduje e-opozorilo registriranim uporabnikom. MASPREM uporablja služba za pripravljenost na GeoZS, ki zagotavlja zgodnje opozarjanje v primeru povečane nevarnosti pojavljanja plazov in URSZR.

Jedro ekipe sestavljajo raziskovalci iz GeoZS v tesnem sodelovanju s hidrologi in meteorologi iz Agencije RS za okolje in v sodelovanju s pristojnimi institucijami in odločevalci (URSZR, MOP, občine, itd.). Pri celotnem razvoju sistema MASPREM so sodelovali: Jasna Šinigoj, Mateja Jemec Auflič, Tina Peternel, Matija Krivic, Špela Kumelj, Jernej Jež, Marko Komac, Mitja Požar, Martin Podboj, Miloš Bavec, Magda Čarman, Jana Otrin, Maja Krajnik, Gerd Ponjavič, Marko Tukić, Nina Prkić, Marko Zakrajšek, Janez Vegan, Maks Šinigoj, Galena Jordanova, Kevin Žagar, Ela Šegina, Matija Zupan, Blaž Bahar, Aleš Poredoš (ARSO), Neva Pristov (ARSO), Jure Jerman (ARSO).

Inovacija predstavlja novost na nacionalnem nivoju, pristop pri razvoju sistema MASPREM pa je po pregledu obstoječih opozorilnih sistemov edinstven tudi v svetovnem merilu. V tujini so podobni sistemi zgodnjega opozarjanja sicer že razviti, vendar z drugačnimi vhodnimi podatki in algoritmi izračuna. Sistem MASPREM, z razliko od tujih primerov dobre prakse, pri izračunih upošteva regionalne geološke, morfološke in podnebne značilnosti. Vpeljava sprožilnih količin padavin za posamezno inženirskogeološko enoto predstavlja edinstven pristop v sistemih opozarjanja na mednarodnem nivoju, z inovativnim algoritmom pa je sistem prilagojen naravnim danostim in dostopnosti podatkov v Sloveniji.

Trenutno so neposredni uporabniki inovacije: GeoZS služba za pripravljenost, URSZR, SMOK, občine in ostale pristojne institucije, ki delujejo na področju preventive pred naravnimi nesrečami. Sistem podpira izvajanje nalog načrta zaščite in reševanja, zato ima velik družbeno-ekonomski vpliv. Preventivno obvladovanje, ki ga omogoča sistem, ima posreden vpliv na nacionalni BDP, saj lahko z upoštevanjem preventivnih ukrepov zmanjšamo ali celo preprečimo posledice in škodo, zaradi pojavljanja zemeljskih plazov.



Predstavitveni video projekta MASPREM