Mladi raziskovalci

Tema doktorske disertacije Obnašanje nosilcev potencialno strupenih prvin v rudarsko in industrijsko obremenjenem okolju
Mlada raziskovalka 53562 - Saša Kos
Mentor 29608 - dr. Miloš Miler
Trajanje projekta 1. 10. 2019 – 30. 9. 2023
Financiranje Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS
Ključne besede okoljska geologija, geokemija, mineralogija

Izobrazba mlade raziskovalke:

2019: Magistrica inženirka geologije, Univerza v Ljubljani, Naravoslovnotehniška fakulteta. Naslov: Določanje vrste in provenience granatov iz S-fibul s poznoantičnega najdišča Lajh-Kranj.

2016: Diplomirana inženirka geologije, Univerza v Ljubljani, Naravoslovnotehniška fakulteta. Naslov: Geokemične značilnosti sedimentov na območju rudišča Savske jame.


Vsebina doktorske disertacije:

V okviru doktorske naloge bom preiskovala kemične, mineralne in morfološke lastnosti trdnih potencialnih anorganskih onesnažil (TPAO) ter njihove spremembe v različnih okoljskih medijih (zračne emisije, cestni prahovi, padavinske vode, tla itd.) na območju preteklega pridobivanja in predelave primarnih ter sedanje reciklaže sekundarnih mineralnih surovin v Zgornji Mežiški dolini. Prek identifikacije raznolikih svinčevih mineralnih zvrsti kot glavnih onesnaževalcev na danem območju bom v različnih okoljskih medijih določila vrsto in obseg sprememb fizikalno-kemičnih lastnosti posameznih TPAO, hkrati pa tudi opredelila, kateri procesi so tekom transportnih poti (atmosfera, padavine) do ponora (tla, cestni prah) vodilo za te spremembe. Skušala bom ugotoviti, ali lahko določene TPAO kljub spremembam, ki jih preidejo na svoji transportni poti, uporabljamo kot indikatorje virov onesnaženja. V nalogi bom uporabila podrobne preiskave posameznih okoljskih medijev, največji poudarek pa bo na identifikaciji posameznih nosilcev potencialno strupenih prvin na submikronskem nivoju z uporabo vrstične elektronske mikroskopije. V sklopu terenskih in laboratorijskih poizkusov bom na submikronskem nivoju tudi določila, katera so tista TPAO, ki pomenijo največje tveganje za zdravje organizmov. Rezultati raziskave bodo izviren znanstveni prispevek k razumevanju snovnega toka TPAO v okolju in bodo tako v pomoč tudi drugim raziskovalcem, predvsem s področij geokemije in okoljske mineralogije, pri določanju kompleksnih združb trdnih nosilcev potencialno strupenih prvin v okolju ter interpretaciji in oceni prispevkov njihovih virov.