Mladi raziskovalci

Tema doktorske disertacije Miocenska ostrakodna združba vzhodne Slovenije
Mladi raziskovalec 54717 - Miha Marinšek
Mentorica 09632 - dr. Tea Kolar-Jurkovšek
Trajanje projekta 1.10.2020 – 31.9.2025
Financiranje Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS
Ključne besede neogen, biostratigrafija, ostrakodi, paleontologija

Izobrazba mladega raziskovalca:

2020: Magister inženir geologije. Univerza v Ljubljani. Naslov: Ostrakodna združba zgornjemiocenskih plasti na Bizeljskem.

2018: Diplomirani inženir geologije. Univerza v Ljubljani. Naslov: Trilobiti iz evropskih najdišč v šolskih in zgodovinskih zbirkah Prirodoslovnega muzeja Slovenije.


Vsebina doktorske disertacije:

Glavni cilj moje doktorske disertacije je določitev sestave ostrakodnih združb v sarmatijskih in panonijskih sedimentih na območju Kozjanskega, v Krški kotlini in na območju Prekmurja. Ostrakodi so mikroskopski rakci, ki se pojavljajo v številnih okoljih, tako v vodi kot tudi na kopnem. Ostrakode ne preučujejo samo biologi, ampak tudi geologi, saj se njihovi fosili prvič pojavijo že v poznem kambriju. Dosedanje raziskave ostrakodov v teh sedimentih so maloštevilne in deloma neobjavljene. Na podlagi določenih taksonov bodo določene ostrakodne biocone, ki jih bom primerjal z bioconami bentoških foraminifer in nanoplanktona. Določeni bosta slanost in relativna globina morja v času sedimentacije, ki nam bosta podali informacije o lokalni variaciji v sedimentacijskem prostoru, ki so posledica razgibanosti paleoobalne linije. Na podlagi primerjave sosledja biotskih sprememb bom skušal ugotoviti povezave med različnimi sedimentacijskimi prostori in s širšim prostorom.