Test toplotnega odziva

Odgovorni osebi Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. in Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Leto nabave/nadgradnje 2021
Financer GeoZS


Opis opreme

naprava za izvajanje testa toplotnega odziva (angl. Thermal Response Test; TRT) omogoča določitev toplotnega odziva med vertikalnim toplotnim izmenjevalcem (geosondo) in kamnino. S tem lahko neposredno določimo učinkovito toplotno prevodnost raziskovanega območja in omogočimo pravilno dimenzioniranje načrtovanega zaprtega geotermalnega sistema.

Glavna prednost metode je, da z njo neposredno pridobimo vrednosti toplotne prevodnosti vzdolž celotne vrtine ob upoštevanju lokalnih hidrogeoloških dejavnikov (prisotnost podzemne vode) in fizikalnih lastnosti okoliškega sedimenta oziroma kamnine (mineralna sestava, poroznost, nasičenost, gostota, zrnavost), kar lahko zagotovi bistveno drugačne rezultate kot vrednosti, dobljene v laboratoriju ali na terenu z iglično sondo, saj se meritve izvajajo na manjšem vzorcu in posledično ne zajamejo vseh pomembnih dejavnikov.

Glede na nemški standard VDI in Smernice za vrtanje v plitvi geotermiji do globine 300 m (Prestor in sod., 2021) se izvedba testa priporoča na napravah, kjer se načrtuje moč, večja od 30 kW, oziroma v primeru, če načrtujemo večje polje geosond.


Uporaba/projekti/članki

Test toplotnega odziva se izvede na že vgrajeni testni geosondi. Glede na Smernice za vrtanje v plitvi geotermiji do globine 300m (2021) je za večje naprave in polja geosond (> 30kW, > 3 geosonde) priporočljivo izvesti terenske meritve s TRT.


Najem opreme

Možen je najem storitve z operaterji.