Digitalni optični mikroskop Keyence VHX-7000

Odgovorna oseba dr. Matevž Novak
Leto nabave/nadgradnje 2021
Financer ARRS, GeoZS


Opis opreme

Digitalni mikroskop Keyence VHX-7000 visoke ločljivosti z integrirano pomično glavo in programsko opremo za analizo in meritve vzorcev je optični mikroskop z veliko globinsko ostrino in naprednimi merilnimi funkcijami.

Mikroskop je opremljen z visoko ločljivo kamero s senzorjem 4K CMOS v integrirani glavi, ki omogoča nagibanje osi opazovanja in vrtenje okoli predmeta za popoln 360-stopinjski pregled v načinu 2D in tudi 3D. Odlikuje ga širok spekter povečav; optična povečava je od 20- do 500-kratna, digitalna povečava pa do 2.500-kratna (4-kratni digitalni zoom). Mikroskop omogoča opazovanje v odsevni svetlobi, presevni svetlobi, polarizirani svetlobi in temnem polju.

Opremo odlikujejo velika globinska ostrina, napredne merilne funkcije, enostavna uporaba z uporabniškim vmesnikom in sodobna tehnologija analize vzorca ter meritev 2D in 3D, ki jih lahko izvajamo na zaslonu v realnem času. Funkcije vključujejo merjenje razdalj med dvema točkama, kotov, premerov, vzporednic in površin z uporabo funkcije samodejnega odkrivanja robov. Avtomatska analitika vključuje štetje zrn, analizo velikosti zrn in analizo čistosti površin po standardu ISO.


Tehnični podatki:

  • kamera z visoko resolucijskim 4K CMOS slikovnim senzorjem: 1/1,7 palčni, 12,22 megapikslov, največ 4168 (V) × 3062 (Š) pikslov, HDR, največja hitrost snemanja 30 posnetkov/s, elektronski sprožilec od 1/60 s do 1/19.000, slikovna formata JPEG in TIFF;
  • svetlobni vir LED žarnica visoke svetilnosti;
  • prosto vrtljiv sistem za opazovanje VHX-S750E z motorizirano mizico po X, Y in Z osi ter stransko VGA kamero: nosilec integrirane glave s 180° nagibom Z osi, mizica 171 mm x 168 mm, 40 mm pomikanje v X in Y osi ter 50 mm po Z osi, avtomatsko ostrenje po Z osi;
  • visokoresolucijski VH objektivi: VHX-E20 (20–100x povečava), VHX-E100 (100–500x povečava), VHX-E500 (500–2500x povečava);
  • komplet koaksialnega polarizacijskega filtra OP-88323;
  • vrtljiv presevni polarizator OP-88139;
  • monitor 27-palčni, barvni LCD, 3840 (V) × 2160 (Š) pikslov;
  • enota trdega diska 1 TB spomina skupaj s programsko opremo;
  • programska oprema VHX-H5M za 3D meritve.

Uporaba/projekti/članki

Programske skupine Regionalna geologija, Mineralne surovine ter Podzemne vode in geokemija, različni raziskovalni in tržni projekti.

Digitalni optični mikroskop je uporaben za petrografske, sedimentološke in paleontološke preiskave. Uporaben je tudi za analize okoljskih medijev, arheoloških artefaktov in drugih materialov. Funkcija hitrega samodejnega sestavljanja slik 2D ali 3D omogoča skeniranje petrografskih zbruskov in velikih vzorcev.


Optični mikroskop
Primeri uporabe: petrografske preiskave v polarizirani presevni svetlobi, sedimentološke in mikropaleontološke preiskave v presevni svetlobi ter preiskave v odsevni svetlobi v načinu 2D in 3D z možnostjo enostavne priprave poročila.

Najem opreme

Uporaba mikroskopa je namenjena raziskovalcem GeoZS in je možna le v mikroskopirnici GeoZS. Po dogovoru izvajamo mikroskopske raziskave tudi za zunanje naročnike. Cena je določena z internim cenikom GeoZS oziroma po dogovoru.