Mladi raziskovalci

Tema doktorske disertacije Vpliv fizikalnih parametrov in hidrogeoloških razmer na toplotne lastnosti sedimentov
Mlada raziskovalka 51988 - Simona Adrinek
Mentor 19280 - dr. Mitja Janža
Trajanje projekta 1. 9. 2018 – 31. 8. 2022
Financiranje Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS
Ključne besede hidrogeologija, plitva geotermalna energija, meritve toplotne prevodnosti

Izobrazba mlade raziskovalke:

2019: Usposabljanje o izvajanju meritev toplotnih parametrov sedimentov v laboratoriju. Poljski geološki inštitut v Varšavi.

2018: Magistrica inženirka geologije. Univerza v Ljubljani. Naslov: Analiza suše podzemne vode na primeru Dravsko-Ptujskega polja.

2015: Diplomirana inženirka geologije. Univerza v Ljubljani. Naslov: Hidrogeološka analiza pojavov podzemne vode na širšem območju Polzele.


Vsebina doktorske disertacije:

V okviru doktorske disertacije preučujem povezavo med fizikalnimi parametri in toplotnimi lastnostmi sedimentov, kar ima uporabno vrednost v oceni možnosti rabe nizkotemperaturnih geotermalnih virov na različnih sedimentih. Preučujem spreminjanje toplotnih lastnosti sedimentov v odvisnosti od fizikalnih parametrov, merljivih v laboratoriju (mineralna sestava, poroznost, nasičenost, gostota, zrnavost) in v naravnem okolju (vlažnost in vpliv podzemne vode). Ti dejavniki so bistveni pri opredelitvi prenosa toplote plitvo pod površjem. Vpliv in povezavo omenjenih fizikalnih parametrov različnih sedimentov analiziram z uporabo modelov ocene toplotne prevodnosti. Z vzpostavitvijo monitoring mreže (temperatura in gladina podzemne vode) na območju Murske Sobote ocenjujem vpliv hidrogeoloških razmer (hitrost in smer toka podzemne vode) na prenos toplote v plitvem medzrnskem vodonosniku z uporabo analitičnega in numeričnega modela. Poudarek pri numeričnem modeliranju je iskanje prevladujočega prenosa toplote v različnih hidrogeoloških razmerah. Dobljeni rezultati bodo omogočili razvoj celovitega pristopa ocene toplotnih lastnosti sedimentov ter določitev vpliva različnih fizikalnih parametrov in hidroloških razmer na toplotne lastnosti sedimentov. Sistematična metodologija raziskav bo omogočala enostavnejšo opredelitev nizkotemperaturnega geotermalnega potenciala na obravnavanem območju ter tudi na drugih plitvih medzrnskih vodonosnikih v Sloveniji in širše.