508 PV UV-Visible-NIR mikroskopski spektrofotometer z dodatki

Odgovorna oseba Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Leto nabave/nadgradnje 2020
Financer 55% ARRS, 45% GeoZS


Opis in uporaba

508 PV UV-Visible-NIR mikroskopski spektrofotometer proizvajalca CRAIC Technologies (ZDA) z dodatki (standardi, računalnik, programje) je dodatna oprema k obstoječemu mikroskopu za presevno in odsevno svetlobo ter fluorescenco Zeiss–Opton Axiophot. Oprema je namenjena raziskovanju organske snovi (premogi, kerogen, organsko bogate kamnine). Spektrofotometer služi nadalje za določanje sestavin v organski snovi, ki fluorescirajo. Te sestavine so ostanki alg, spor, peloda, kutikul, plut, smol in voskov. V premogih so podrejene, obogatene pa so v organski snovi izvornih kamnin za nastanek ogljikovodikov, predvsem nafte. S skupnim imenom jih imenujemo kerogen I in kerogen II. Kamnin, ki vsebujejo organsko snov s kerogenom I in/ali II, je v svetu veliko, tudi pri nas jih poznamo v različnih stratigrafskih enotah. So črne, nastale v morskih okoljih, lahko so nosilke raznih geokemičnih anomalij ali celo orudenj. Nekatere, tudi pri nas znane, so povišano radioaktivne. Iz različnih vrst kerogena nastajajo ogljikovodiki le, če organska snov doseže določno območje zrelosti (nafta iz kerogenov I in/ali II v območju Rr vitrinita 0,5–1,35, plin pa iz kerogena III v območju Rr vitrinita 0,9–3,0), kar merimo z metodo iz prvega odstavka. Merimo pa tudi jakost fluorescence v različnih barvah (rumena, oranžna zelena, rjava), ki z zrelostjo organske snovi pada. Metoda odsevnosti vitrinita se nadalje uporablja pri študiju tektonsko pogojene termične zgodovine sedimentnih bazenov.




Zgoraj levo in desno: Mikroskop Zeiss-Opton z nastavljenim spektrofotometrom CRAIC, računalnikom in monitorjem. Spodaj levo: Program CoalProIII kaže graf odsevnosti vitrinita in histogram odsevnosti. Sredina: heterogenost fluorescirajočih sestavin (”rumeno”) in “kvadratek” 10×10 µm, ki je območje meritev odsevnosti vitrinita. Desno spodaj: standardi za umerjanje odsevnosti.


Najem opreme

Delo z opremo je možno le v prostorih GeoZS. Oprema je namenjena raziskovalcem GeoZS, po dogovoru pa tudi raziskovalcem sorodnih ustanov, ki obvladajo optično mikroskopijo. Cena je določena z internim cenikom GeoZS oziroma po dogovoru.