Mineralne surovine v letu 2019


Drage bralke in bralci,

z zadovoljstvom predstavljam najnovejšo številko biltena Mineralne surovine, vse pomembnejše publikacije, v kateri Ministrstvo za infrastrukturo v sodelovanju z Geološkim zavodom Slovenije že šestnajstič zapored predstavlja stanje na področju mineralnih surovin ter pregled proizvodnje in zalog v preteklem letu. V skladu z uredniško politiko bilten že več let prinaša več od le pregleda podatkov, ki se nanašajo na mineralne in energetske vire v Sloveniji. V tokratni številki boste tako našli vrsto izbranih strokovnih člankov, ki obravnavajo pomembne teme trajnostnega upravljanja z naravnimi viri in usmeritve za uveljavljanje Evropskega zelenega dogovora.

Slovenija se želi na poti prilagajanja svojega gospodarstva in razogljičenja ciljem Evropskega zelenega dogovora in pametne specializacije postaviti ob bok vodilnim evropskim silam krožnega gospodarstva. Ta cilj želi doseči z usklajenim delovanjem, temelječem na lokalnih pobudah in z upoštevanjem najboljših mednarodnih izkušenj.

Upravičeno lahko trdimo, da nam znanje in izkušnje omogočajo, da bomo v ta proces vstopili strokovno pripravljeni. To lahko sklepamo tako iz vsebine tega biltena, kakor tudi iz hitre rasti obsega domačih in mednarodnih aktivnosti na področju upravljanja s primarnimi in sekundarnimi mineralnimi surovinami. V veliko podporo aktivnostim države na tem področju je tudi Geološki zavod Slovenije, ki s prepletom raziskovalno-razvojnega dela, javne službe in svetovanja zagotavlja kontinuirana znanja na področju trajnostne rabe in upravljanja naravnih virov.

V tej številki bilten prinaša novosti o prenosu najnovejših raziskovalnih rezultatov s področja mineralnih surovin v prakso, več lahko izveste tudi o velikih korakih na področju inventarizacije in dostopnosti podatkov o mineralnih surovinah v regiji ter o pozitivnih učinkih, ki jih ima strokovno in raziskovalno delo na gospodarstvo. Dobršen del vsebine je povezan z vse aktivnejšim delovanjem slovenskih raziskovalnih in izobraževalnih organizacij ter v zadnjem času tudi gospodarskih družb v skupnosti EIT RawMaterials, ki je vodilno evropsko združenje s področja mineralnih surovin. To dodatno kaže na strokovni potencial Slovenije, da lahko na tem področju prevzame vodilno vlogo tako v regiji kot izven nje.

Ljubljana, avgust 2020

dr. Miloš Bavec
direktor
Geološki zavod Slovenije


Bilten (PDF, 27MB)
Karta pridobivalnih prostorov mineralnih surovin s koncesijo v letu 2019 (PDF, 7MB)