HOVER

Naslov Hidrološki procesi in geološka zgradba Evrope, ki vplivajo na raztopljene geogene in antropogene elemente v podzemni vodi, ki so pomembni za zdravje ljudi ter status odvisnih ekosistemov
Povezava na spletno stran projekta HOVER
Program GeoERA
Trajanje projekta 06/2018 – 10/2021
Vloga GeoZS v projektu Projektni partner
Kontakt na GeoZS Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

VSEBINA:

Glavni cilj projekta Hover je pridobiti poglobljeno razumevanja vpliva hidrogeoloških procesov in geološke zgradbe zaledij vodonosnikov na kemijsko sestavo podzemnih vod, s posebnim poudarkom vplivov na človekovo zdravje in stanje ekosistemov, ki so odvisni od podzemnih vod. Izboljšali bomo razumevanje trendov onesnaženja podzemnih vod in vpliva mikrobioloških združb v conah prehoda med podzemno in površinsko vodo. Opredelili bomo značilnosti starosti podzemnih vod v različnih hidrogeoloških pogojih ter ocenili potovalni čas nitratov in pesticidov v podzemnih vodah, s ciljem napovedovati učinkovite ukrepe za izboljšanje kakovosti podzemnih vod.

Zasnovali in ocenili bomo programe monitoringov in izdelali karte ranljivosti vodonosnikov po vsej Evropi, in sicer z uporabo različnih metod opredeljevanja ranljivosti. Razviti bodo tudi skupni standardi, baze podatkov in orodja za spletne storitve na vseevropski ravni, ki bodo na voljo prek informacijske platforme, z namenom povečanja splošne ozaveščenosti in izboljšanja upravljanja podzemne vode na ravni EU.

V projektu Hover sodeluje 57 partnerjev, ki pokrivajo velik del območja Evrope. GeoZS se v projekt vključuje z raziskavami na skupnem slovensko-hrvaškem pilotnem območju vodnih teles Dravska–Ptujska kotlina, Varaždinsko področje, Medžimurje, Novo Virje in Legrad–Slatina. Gre za vodna telesa podzemne vode, za katere obstaja nevarnost, da v skladu z zahtevami evropske Okvirne vodne direktive (WFD) do leta 2021 ne bodo dosegla dobrega kemijskega stanja. Na hrvaški strani meje bo raziskave izvajal Hrvatski geološki institut iz Zagreba.