Mineralne surovine v letu 2018


Drage bralke in bralci,

letošnja številka biltena Mineralne surovine je že petnajsta po vrsti, za kar velja posebna zahvala sodelavcem Geološkega zavoda Slovenije in vsem, ki ste s svojimi podatki, prispevki, članki in poročili kakorkoli sodelovali in še sodelujete pri njegovi pripravi. Z Zakonom o rudarstvu (Uradni list RS, št. 14/14 – uradno prečiščeno besedilo) in Sklepom o preoblikovanju dela Inštituta za geologijo, geotehniko in geofiziko v javni raziskovalni zavod (Uradni list RS, št. 66/98, 65/99, 88/02, 49/03, 11/06, 47/11 in 54/17) so bile tudi sicer Geološkemu zavodu Slovenije zaupane naloge s področja rudarske javne službe in geološke strokovne službe, med drugim tudi nudenje podpore raziskovalnim projektom Evropske unije ter pri usklajevanju politik in zakonodaje na ravni Evropske unije.

Med evropskimi projekti so v pričujočem biltenu posebej izpostavljeni nekateri projekti iz programa Horizon 2020, ki je največji program Evropske unije za raziskave in inovacije doslej.

Številni evropski geološki zavodi so združili moči pri vzpostavitvi Geološke službe za Evropo (GeoERA). Cilj GeoERE je združitev podatkov in znanja o geoenergiji, podzemni vodi in mineralnih surovinah na nivoju Evropske unije ter njihov prikaz v enotnem informacijskem sistemu. Slovenija se z aplikacijo Rudarska knjiga uvršča med vodilne evropske države na tem področju.

Slovensko rudarstvo se sooča z več pomembnimi kratkoročnimi izzivi. Med njimi sta prav gotovo zagotovitev ustrezne mreže oskrbe z mineralnimi surovinami ob zahtevah Uredbe o načrtih upravljanja voda na vodnih območjih Donave in Jadranskega morja (Uradni list RS, št. 67/16), ter zagotovitev kontinuitete oskrbe z mineralnimi surovinami ob dejstvu, da v letu 2021 poteče preko 120 koncesij.

Uredba o načrtih upravljanja voda na vodnih območjih Donave in Jadranskega morja predpisuje, da se rudarska pravica za izkoriščanje primarnih mineralnih surovin, ki se nanaša na podzemne vode, lahko podeli samo, če se z izvajanjem rudarske pravice ne odpira ali povečuje vodnih površin podzemnih voda in če je dno izkopa vsaj dva metra nad najvišjo gladino podzemne vode. V teh pogojih je v pomurski regiji praktično nemogoče podeliti rudarsko pravico za izkoriščanje proda, ki je ključna mineralna surovina za gradbeništvo na tem področju, zelo omejene pa so tudi možnosti izkoriščanja proda v podravski regiji.

Glede zagotavljanja kontinuitete oskrbe trga z mineralnimi surovinami po letu 2021, ko poteče pretežni del koncesij, podeljenih v letu 2001 po določbah 105. člena takrat veljavnega Zakona o rudarstvu (Uradni list RS, št. 56/99), ministrstvo skuša vzpodbuditi čim več koncesionarjev, da bi čim prej izpolnili pogoje in podaljšali rudarsko pravico in koncesijo, ali si ju pridobili na novo, če so zaloge, za katere sta bili pridobljeni, že izkoriščene. Zaradi nekaterih specifičnosti pri izpolnjevanju pogoja skladnosti s prostorskimi akti ter pridobivanju t.i. pravice izvajati rudarska dela na zemljišču, je precej koncesionarjev svoje aktivnosti in pričakovanja usmerilo v spremembo zakona, ki ureja rudarstvo, na način, da bi bilo podaljšanje rudarskih pravic in koncesij mogoče tudi brez izpolnjevanja prej navedenih pogojev. Izid teh aktivnosti je trenutno negotov, saj bi po mnenju nekaterih navedena rešitev lahko pomenila pretirano poseganje v pravice občin in lastnikov zemljišč.

Novela Zakona o rudarstvu bo predvidoma vsebovala tudi popravke in dopolnitve členov, ki se nanašajo na definicijo pojma zalog in virov, zbiranje geoloških podatkov, dopolnjevanje evidenc, vključevanje nahajališč mineralnih surovin v prostorske akte, preprečevanje nezakonitih rudarskih del, sanacijo nelegalnih kopov in pridobivalnih prostorov in drugo. Na ta način skušamo zagotoviti, da se, poleg usklajevanja politik in zakonodaje na ravni Evropske unije, z ustreznim prilagajanjem nacionalnih predpisov, omogoči uporabo novih znanj v praksi.

Še naprej vas vabim k sooblikovanju biltena in vam želim prijetno branje.

Ljubljana, september 2019

mag. Roman Čerenak
Ministrstvo za infrastrukturo


Bilten (PDF, 28MB)
Karta pridobivalnih prostorov mineralnih surovin s koncesijo v letu 2018 (PDF, 6MB)