GIP-P

Naslov GeoERA Informacijska Platforma Projekt (GIP-P)
Povezava na spletno stran projekta GIP-P
Program GeoERA
Trajanje projekta 06/2018 – 10/2021
Vloga GeoZS v projektu Projektni partner
Kontakt na GeoZS Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

VSEBINA:

Splošni cilj projekta GeoERA, v katerem sodeluje tudi GeoZS, je integracija informacij in znanja za podporo trajnostne rabe podzemlja. Z geološkimi znanstvenimi projekti (Geoscientific Projects – GSP) s področij geoenergije, vode in virov surovin bomo pridobili velike količine podatkov in informacij. GeoERA Projekt informacijske platforme (GIP-P) vzpostavlja skupno platformo za organizacijo, razširjanje in vzdrževanje digitalnih rezultatov teh projektov.

Platforma bo vključevala osrednjo bazo podatkov, metapodatkovno bazo ter uporabniku prijazen spletni portal in digitalni arhiv za organiziranje poročil in nestrukturiranih podatkov. Portal bo vključeval možnosti za vizualizacijo kompleksnih informacij, kot so 3D-/4D-geološki modeli. Da bi zagotovili, da bodo strokovnjaki, ki bodo izvajali platformo, v celoti prepoznali in razumeli potrebe geoloških znanstvenih projektov, bo vzpostavljena posebna organizacija za povezavo med temi projekti in GIP-P.

Da pa bodo rezultati čim bolj koristni za celotni projekt GeoERA in njene zunanje uporabnike, bo projekt upošteval evropske in mednarodne standarde. Za zagotavljanje največje interoperabilnosti podatkov in storitev bodo uporabljena načela povezanih podatkov (Linked Open Data) in večjezični tezavri.

Platforma bo temeljila na povezani arhitekturi, ki bo upoštevala izkušnje, pridobljene v predhodnih projektih usklajevanja podatkov, ki jih financira EU in bo predstavljala razširitev Evropske geološke podatkovne infrastrukture (EGDI). Projekt bo raziskoval, kako zagotoviti trajnost platforme po zaključku projekta GeoERA.