RE-ACTIVATE

Naslov Razvoj izbrane strokovne infrastrukture znotraj skupnosti EIT-RawMaterials z namenom spodbujanja rasti in razvoja tehnologij in metodologij za ponovno aktivacijo nekdanjih rudarskih območij
Povezava na spletno stran projekta RE-ACTIVATE
Program KIC EIT RawMaterials
Trajanje projekta 04/2017 – 03/2020
Vloga GeoZS v projektu Projektni partner
Kontakt na GeoZS Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

VSEBINA:

Namen projekta je vzpostavitev skupnosti (NoI), ki bo na enem mestu združila vso strokovno znanje, izkušnje in zmožnosti, ki so potrebni za ponovno aktivacijo rudarskih odpadkov na trajnostni način. Uporabljene bodo najboljše dostopne tehnologije, kar je še posebej pomembno za okolje, družbo, zdravje in varnost in ekonomijo. NoI bo tudi kontaktna točka za relevantna strokovna znanja na posameznih področjih. Sodelujoči partnerji pokrivajo glavne regije z ustreznimi možnostmi za vzpostavitev projektov, povezanih z nekdanjim rudarskimi območji v Evropi.

Opuščena in zaprta rudarska območja so v ospredju evropske skupnosti za mineralne surovine. Predvideva se, da v opuščenih ali zaprtih podzemnih rudnikih in površinskih kopih ter tudi v rudarskih in metalurških odpadkih, ostajajo pomembne vsebnosti koristnih mineralov. V evropskem projektu RE-ACTIVATE so sodelujoči partnerji ustanovili mrežo strokovnjakov in združili relevantna strokovna znanja, ki obravnavajo celoten proces reaktivacije nekdanjih rudarskih območij ter temeljijo na najboljših industrijskih praksah in tehnologijah. Razvili so komercialne storitve za reaktivacijo in optimizacijo opuščenih in/ali neučinkovitih rudarskih lokacij ter pripadajoče infrastrukture. Poleg tega so identificirali pilotne testne lokacije, ki se nahajajo v Romuniji, Portugalski, Španiji in na Kosovu, kjer bi lahko razvite storitve implementirali z določeno ekonomsko učinkovitostjo tudi v praksi. Cilj je, da se v prihodnosti storitve, razvite v projektu, prenesejo v tržne projekte. Za doseganje tega cilja trenutno poteka iskanje investitorjev in zainteresiranih skupin.

GeoZS je na seznam potencialnih pilotnih testnih lokacij prispeval dostopne podatke o zanimivih rudarskih odpadkih nekdanjega Rudnika svinca in cinka Mežica. Dostopni podatki so povzeti iz Popisa zaprtih objektov za ravnanje z odpadki iz rudarskih in drugih dejavnosti izkoriščanja mineralnih surovin. Skupna količina rudarskih odpadkov rudnika Mežica je ocenjena na 7.000.000 m3. Identificiranih je 33 odlagališč, ki se razprostirajo na 47 hektarjih. Medtem, ko je znanih veliko podatkov o vplivu odlagališč na okolje, obstaja velika vrzel o njihovem potencialu za ponovno izkoriščanje. Da bi razumeli pravo vrednost rudarskih odpadkov, so zato potrebne detajlne študije. Prednostna naloga je tako izvedba obširne geološke ocene odlagališč odpadkov, s čimer bi pridobili zanesljive podatke o količini in kemični sestavi odloženega materiala. Da bi prišli korak bližje k uresničitvi ideje o izkoriščanju rudarskih odpadkov, želimo izboljšati tudi znanje o procesih njihove predelave, državnih zakonodajnih orodjih in družbeni sprejemljivosti.






ISKANJE