raPHOSafe

Naslov Razvrščanje in sortiranje z radijem bogate jalovinske fosforne sadre
Povezava na spletno stran projekta
Program EIT RawMaterials
Trajanje projekta 03/2018 – 02/2019
Vloga GeoZS v projektu Projektni partner
Kontakt na GeoZS Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

VSEBINA:

Številne države vzhodne in jugovzhodne Evrope (ESEE) pa tudi druge evropske države so v preteklosti predelovale fosfosadro (PG) vsebujoče materiale, pri čemer so nastale ogromne količine jalovinske PG. PG pogosto vsebuje radioaktivni izotop radija 226Ra zato predstavlja nevarnost za okolje in zdravje ljudi in ima omejeno uporabo.

Namen projekta je 1-letna študija strateškega tveganja na grški, bolgarski in srbski jalovinski PG, ki bo podala ključne tehnične okvirje za izdelavo cenovno ugodnega pilotnega objekta s tekočim trakom za avtomatsko klasifikacijo in ločevanje nizko radioaktivnega jalovinskega PG materiala z 226Ra. Sistem za klasifikacijo in ločevanje radionuklidov bo omogočal razvrščanje, sortiranje in ločevanje neradioaktivnih PG materialov od radioaktivnih, okolju škodljive PG. To bo zmanjšalo količino radiološko aktivne PG in omogočilo recikliranje neradioaktivne PG v gradbeni material z ničelnim odpadkom, medtem ko bo radioaktivni PG material predstavljal vir za nadaljnjo predelavo v radiofarmacevtske izdelke kot 223Ra za zdravljenje raka.

Tehnologija bo dolgoročno prispevala k razvoju industrije in družbe v državah RIS. Dejanski proizvod bo tehnološka razpoložljivost partnerjem RIS.

ISKANJE