GRETA

Naslov Near-surface Geothermal Resources in the Territory of the Alpine Space
Povezava na spletno stran projekta GRETA
Program European Regional Development Fund, Interreg Alpine Space
Trajanje projekta 12/2015 – 12/2018
Vloga GeoZS v projektu Projektni partner
Kontakt na GeoZS Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

VSEBINA:

GRETA je evropski projekt v okviru programa Interreg Alpine Space, transnacionalnega sodelovanja Območje Alp in je sofinanciran s strani Evropskega regionalnega razvojnega sklada. Ime GRETA je kratica angleškega naziva projekta “Near-surface Geothermal Resources in the Territory of the Alpine Space” (slovensko: “Plitvi geotermalni viri na območju alpskega prostora”). Splošni cilj projekta so povečati znanje o prostorski porazdelitvi potenciala plitve geotermalne energije (PGE) v alpskem prostoru; mednarodna izmenjava znanja in dobrih praks za izkoriščanje PGE ter razviti bazo znanja za vključevanje PGE v prostorsko načrtovanje. Te cilje bomo dosegli z izdelavo kart geotermalnega potenciala, ki se uporabljajo kot strokovna podlaga pri odločanju za vključevanje PGE v energetske načrte, strategije in druge instrumente izvajanja politik, in jih lahko javni in zasebni deležniki uporabljajo za prostorsko načrtovanje geotermalnih naprav. Poleg tega bomo pripravili smernice, kako uskladiti predpise, postopke za izdajo dovoljenj in kriterije za učinkovito rabo PGE v alpskem prostoru. Oblikovali bomo tudi strategijo za vključevanje PGE v instrumente izvajanja politik, kar bo prispevalo k širši izkoriščenosti potenciala PGE.

Projekt GRETA izvaja konzorcij 12 partnerjev iz Nemčije, Avstrije, Francije, Italije, Švice in Slovenije: Infrastructures Durables Rhône-Alpes, Universität Basel und Kantonsgeologie, Regione Lambardia, ARPA Valle d’Aosta, Technische Universität München (vodilni partner), Geologische Bundesanstalt, Geološki zavod Slovenije, Bureau de Recherches Géologiques et Minières, Politecnico di Torino, Accademia Europea Bolzano, Triple S-GmbH in Klima-Bündnis - Alianza del Clima e.V.

Projekt GRETA je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj preko programa Interreg Alpine Space. Delež sofinanciranja znaša 2.308.232,96 €.


Harmonizirane usmeritve za zakonsko ureditev in tehnološke postopke plitve geotermalne energije

Sporočilo za javnost 5 - 30/11/2018 - Otvoritev GRETA geotermalne učne poti v občini Cerkno

Sporočilo za javnost 4 - 08/11/2018

Zaključna konferenca - Lyon (7. november 2018)

Predstavitev potenciala plitve geotermalne energije v LEK-u (7. junij 2018)

Predstavitev za javnost (1. marec 2018)

Sporočilo za javnost (3 - 8. november 2017)

Sporočilo za javnost (2 - 11. januar 2017)

Sporočilo za javnost (1 - 2. maj 2016)

Predstavitev projekta GRETA - letak

Predstavitev projekta GRETA - poster


Primeri dobre prakse:

Na spodnjem interaktivnem zemljevidu so podani realni primeri naprav, ki uporabljajo geotermalno energijo. Kliknite na obarvane točke za več informacij.

Ali imate nameščen sistem, ki uporablja geotermalno energijo? Predstavite svoj sistem na zemljevidu in s tem spodbudite k uporabi geotermalne energije tudi druge!

Prikaz tega zemljevida je omogočila neprofitna pobuda repowermap.org.